Ytterligare ett användningsområde för Huddig?

Fixaren och elektrikern Elia Yngvesson från Stockaryd i Småland köpte sin traktorgrävare, en Huddig 960 C6 med renoveringsbehov. Maskinen fixades upp och användes hemma på gården, tills Elia fick tag i ett skördaraggregat på Facebook. Nu gallrar han granskog.

 

Beroende på om det är klenare eller grövre gallring så hinner Elia med mellan 5–10 kubikmeter fast under bark på en timme.Foto: Valdemar Jensen


Elia Yngvesson och hans far Jan Yngvesson bor strax utanför Stockaryd i Småland. Här bedrivs småskaligt skogsbruk med egna skogsmaskiner på den egna marken. Det är dock framför allt maskinerna som är huvudintresset även om skogen också är en viktig del. På gården står en egen mobilkran, två Gremo skotare, en 24 tons Komatsu grävmaskin, en John Deere 7820 traktor med en 26 tons lastväxlarvagn och det intressanta hemmabygget, en Huddig 960 C6 från 1996 med ett nyrenoverat skördar­aggregat på.

– Vi hade tidigare en äldre Huddig på gården innan vi kom över just denna för ungefär tre år sedan. Då var den i dåligt skick med renoveringsbehov. Jag och min far fixade upp maskinen och har använt den här hemma till att köra grejer, gräva och lasta. Tanken från början var aldrig att det skulle bli en hemmabyggd gallringsskördare, den idén kom senare när jag hittade ett skördaraggregat. Jag vet att Huddig för längesedan byggde några maskiner med skördaraggregat och tänkte väl att det kunde vara roligt att testa och bygga något eget, inspirerat av hur de såg ut och fungerade då, säger Elia.
 

– Det är framför allt den hydrostatiska driften på Huddigen som gör den så mjuk och trevlig att krypa fram med. Converterdrift hade inte varit lika bra, säger Elia.

Skördaraggregat på Facebook

Det var när Elia satt och scrollade på Facebook som det gamla skördaraggregatet med ett 80 centimeters utskjut från en gammal Skogsjan dök upp till försäljning för småpengar. Då var aggregat och utskjut i mycket dåligt skick och i behov av en ordentlig renovering.

– När jag köpte aggregatet hade det legat utomhus i flera år och var alldeles rödfärgat av rost med spruckna hydraulslangar, dåliga packningar i alla kolvar och över lag i dåligt skick. Jag började demontera aggregatet, pressa nya hydraulslangar, slipa, måla och montera nya packningar i samtliga kolvar tills aggregat och utskjut fungerade bra igen, säger Elia.

Nästa steg i bygget blev att hitta ett styrsystem för att kunna köra aggregatet helautomatiserat och efter prislista. Styrsystemet som Eila hittade blev ett gammalt DASA 380c som även det behövde en uppfräschning och uppdatering.

– När jag fick tag i DASA 380c enheten var den helt urladdad, även backupbatteriet som ska spara alla inställningar var helt urladdat. Det betydde att jag behövde ställa in systemet på nytt, helt från början efter att jag monterat ett nytt batteri. Det var inte alls så enkelt och snabbt gjort men med hjälp av en kompis som kör skördare till vardags och DASA-manualen så har jag fått till alla väsentliga funktioner och lyckats knappa in en prislista manuellt. Den kör även helautomatiskt om man vill det, säger Elia.

För att maskinen inte ska bli för tung bak och väga över när aggregatet sitter monterat så har Elia spänt fast gamla betong­slipers från järnväg fram på Huddigens lastare som väger ungefär 1 500 kilo.

– När jag sträcker mig så långt jag kan med grävarmen (7,5 meter med utskjut) så blir maskinen väldigt lätt i fronten, därför har jag använt mig av denna provisoriska lösning för att kunna lägga på eller plocka av vikt tills jag hittat den optimala vikten att ha i fram. Framöver kommer jag att bygga eller gjuta en smalare motvikt som är lätt att koppla på och av. Just nu är motvikten väldigt otymplig, bred och i vägen, den gör maskinen osmidigare än vad den egentligen är, säger Elia.

Hur smidig är maskinen och hur skulle du säga att den fungerar?

– Maskinen fungerar faktiskt väldigt bra nu, jag lär mig att köra den bättre och bättre samtidigt som vi gör justeringar. Huddig har bra oljepumpar och en vridstark motor som inte behöver köras på speciellt höga motorvarv. När jag kör räcker det att ha motorn på 1 100 varv och bränsleförbrukningen blir därför inte mer än 5–6 liter i timmen, vilket är fina siffror. Det är hydrostatisk drift på alla hjulen vilket gör maskinen enkel och trevlig att krypa fram med i skogen. Visst finns det mer optimala gallringsskördare att köpa men Huddigen fungerar alldeles utmärkt till det vi använder den till. Vi har även mycket nytta av den utanför skogen. Det tar inte mer än 5–10 minuter att koppla av och på skördaraggregatet vilket betyder att man kan nyttja den både i och utanför skogen på ett smidigt sätt, säger Elia.

Hur är den att ta sig fram med i skogen?

– Maskinen med aggregat och motvikt väger ungefär 15–16 ton. Jag har aldrig kört fast ordentligt och behövt hjälp upp, men visst blir väl marktrycket lite högre kanske. Dock spelar inte det så stor roll på det lilla jag kör, anser jag. Det är bättre att köra när markförhållandena är gynnsamma. Skulle jag dock köra fast eller bara behöva lite extra hjälp framåt så har jag byggt en hävarm som jag fäller ut från kranen och drar mig fram med utan att koppla av aggregatet. Den har jag använt mig av några gånger, säger Elia.
 

Med kran och utskjut max utsträckt når Elia 7,5 meter.

Förvånansvärt effektiv

När Skogsaktuellt var på besök och kollade på maskinen så tyckte vi att den tog sig fram förvånansvärt smidigt och effektivt inne i granskogen när Elia plockar några granar framför kameran. Elia har dock inte hyrt ut sig med maskinen så mycket än men berättar att han gärna hade kört mer.

– Än så länge har jag inte kört så mycket åt andra men folk är välkomna att höra av sig ifall de vill ha gallrat, skrattar Elia.

 

Till vardags jobbar Elia som elektriker/elmontör. 

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste