Flera EU-länder vill stoppa förslaget om restriktioner mot skogsbränslen

Mycket tyder på att en blockerande minoritet eller en majoritet av EU:s medlemsländer kommer att stoppa EU-parlamentets förslag om restriktioner mot skogsbränslen. Om förslaget hävs blir det en stor lättnad för ett par hundra svenska värmeverk.

Advens värmeverk i Säffle, ett av de modernaste i Sverige. Foto: Adven

I ett så kallat ”non paper” som Svebio har tagit del av framgår det att tolv av EU:s 27 medlemsländer inte står bakom förslaget om restriktioner mot skogsbränslen. Flera hundra svenska värmeverk använder i dag skogsflis som huvudbränsle och har sett detta förslag som ett hot mot deras fossilfria värmeproduktion.

– EU-parlamentets förslag om att begränsa användningen av skogsflis som avverkningsrester från hyggen och gallringar liksom kasserad ved, bränsleved, skulle leda till stort bortfall av förnybart biobränsle till våra värme- och kraftvärmeverk, liksom till framtida produktion av biodrivmedel. Det skulle ge kraftigt ökade utsläpp av fossil koldioxid. De tolv ländernas krav på att stoppa förslaget innebär inte bara bättre klimatpolitik, utan också bättre försörjningstrygghet för EU, säger Svebios vd Gustav Melin i ett pressmeddelande.

De länder som står bakom pappret är hittills Bulgarien, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern. Om frågan kommer upp till omröstning kommer Sverige sannolikt också att ansluta sig till gruppen, även om Sverige som ordförandeland avstått från att nu stödja skrivelsen. Ytterligare medlemsländer kan komma att ansluta sig. Enligt Svebios informationer är det Finland som tagit initiativ till pappret.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste