En bra dag på jobbet

Krönika: Den senaste tiden har jag suttit i ett flertal möten med kunder gällande generationsskiften på skogsfastigheter. Dessa möten är nog de intressantaste och roligaste bland mina arbetsuppgifter. Anledningen till detta är nog att dessa möten utmanar de flesta av mina kunskapsområden inom skog på samma gång. Vissa kommer med en färdig plan om hur det ska gå till och har varit hos någon påläst rådgivare. Andra kommer med en färdig plan, men har inte varit hos någon påläst rådgivare. Sedan har vi dom som inte tänkt alls och vill veta hur dom ska gå vidare. Oavsett vilket är det viktigt att någonstans på vägen ta hjälp av en påläst rådgivare. Helst så tidigt som möjligt.

 

Ola Josefsson skriver krönikan i vartannat nummer av Skogsaktuellt. Foto: Handelsbanken


Häromdagen hade jag möte med en hel familj som tillhörde den första kategorin. Jag hade fått ut alla handlingar från familjen före mötet och var bra förberedd. Jag märkte ganska omgående att det låg lite spänning i luften mellan syskonen. De två barnen skulle överta varsin fastighet genom ”gåva mot vederlag”. I stora drag så gick förslaget de hade med sig från rådgivaren ut på att ett skifte skulle överföras från ena fastigheten till den andra genom en fastighetsreglering för att jämna ut värdena. Sedan skulle föräldrarna få ”en slant” för att klara ålderdomen. I och med detta så skulle barnen låna upp kapitalet med respektive fastighet som säkerhet. Utan att veta vilket av syskonen som skulle få respektive fastighet så förklarade jag att värdena låg så nära varandra man kunde komma med de förutsättningar som fanns. Dessutom visade jag dom min uträkning vad man kunde förvänta sig för avkastning från respektive fastighet. Den innebar med råge, att skogen kommer bära sina egna kostnader och att dom inte behöver belasta sin privata ekonomi. I och med detta så märkte jag att spänningarna släppte. Dels för att dom fick en oberoende part som bekräftade rättvisan i värdena, men kanske framförallt vetskapen att övertagandet inte kommer ha en negativ påverkan på den privata ekonomin. Under fortsättningen av mötet så pratade vi om bokföring, skogsbruksplan, skogsvård, naturvård m.m och bägge såg verkligen fram mot att bli skogsägare.

Det jag vill säga med detta är att känslan av att se den här familjen gå ut från banken och se skillnaden från när dom kom in är obetalbar. Det är en bra dag på jobbet!

 

Ola Josefsson
Handelsbanken

Artikeln publicerades onsdag den 01 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste