Helikopter med klinga beskär granar i fröodling

För att granarna i Ålbrunnas granfröodling inte ska växa sig för höga har man tagit in en helikopter med sågklinga. Blir granarna för höga så når man inte kottarna vid skörd. Helikoptern gör arbetet både effektivare och smidigare.

Kapas träden för hårt tappar man för mycket kottproduktion, men kapas de för lite så blir de för höga att skörda sen. Därför är det viktigt med en balans. Foto: Curt Almqvist

– Vi behöver beskära träden så att de inte blir så höga att vi inte når kottarna vid skörd. Samtidigt får vi inte beskära för hårt för då kan kottsättningen hämmas. Det gäller att hitta rätt balans mellan trädhöjden och kottsättningen, som sker högt uppe i trädkronan, säger Curt Almqvist, förädlingsforskare på Skogforsk, i ett pressmeddelande.

I det här fallet var träden så pass höga att de fick använda helikopter. Annars är det vanligast att använda traktor med sågklingor monterade på en på kran eller skylift och manuell kapning med motorsåg.

I en fröodling ingår träd från det nationella förädlingsprogram som Skogforsk driver på uppdrag av staten och skogsbruket. Fröet som produceras används för plantproduktionen i skogsplantskolor.

Fröodlingen i Ålbrunna som ägs av Stora Enso och Sveaskog anlades 1982 och beskars 2000, 2006, 2009 och 2023. Vid den första beskärningen 2000 beskars träden till 3,5 respektive 4.5 meters höjd och vid toppningen med helikopter i år beskars de till omkring 6 – 8 meters höjd.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 februari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste