Svebio: Eu-beslutet kring utsläppsfria bilar bör rivas upp

Svebio kritiserar EU-parlamentets beslut om förbjuden försäljning av bilar med förbränningsmotor vid 2035. De menar att beslutet är ett ologiskt, flagrant misstag som måste rivas upp.

– Det är svårt att förstå varför de svenska EU-parlamentarikerna och de svenska regeringarna stödjer den här politiken. Med det här beslutet har politikerna i planekonomisk anda tagit över företagens och konsumenternas roll, säger Gustav Melin. Foto: Svebio

Svebios vd Gustav Melin anser att EU i stället borde fatta beslut om att förbjuda fossila och miljöfarliga utsläpp. Han skriver i ett pressmeddelande att beslutet från EU-parlamentet felaktigt utgår från mätning av utsläpp som gjorts endast vid avgasröret på bilen, och bortser från utsläpp i livscykeln, inklusive tillverkning av fordon och batterier.

– Den samlade påverkan av en elbil är större än från en bil som drivs med ett biodrivmedel som HVO. Det handlar alltså inte om ett beslut som i första hand ser till klimatpåverkan, skriver han.

Beslutet från parlamentet innebär enligt Svebio att inga biodrivmedel kan användas för bilar, vare sig konventionella biodrivmedel, biogas eller nya avancerade biodrivmedel, inklusive så kallade syntetiska bränslen från återvunnen biogen koldioxid och förnybar vätgas. Gustav menar att beslutet kommer hämma den tekniska utvecklingen kring sådana bränslen och begränsa jord- och skogsbrukets bidrag till klimatomställningen i EU.

– Beslutsfattarna i Bryssel har vid beslutet bortsett från invändningar som kommit från ledande fordons- och motorforskare (länk till forskaruppropet). Det visar att man inte tar hänsyn till vetenskapliga argument, skriver han.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 februari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste