Metsä Group jätteinvesterar 4,2 miljarder på sin anläggning i Mariestad

Ungefär 40 procent av det mjukpapper som används i Skandinavien i dag importeras. Den siffran tänker Metsä ändra på till slutet av 2025 när deras utbyggnad av Metsä Tissues bruk i Mariestad ska stå färdig.

Metsä Tissues utbyggnad inleds under våren 2023 och planeras att kunna tas i drift under andra halvan av 2025. Foto: Metsä Group 

Värdet på investeringen uppgår till 4,2 miljarder kronor och är en av de största inom mjukpappersbranschen i Europa. Det är också Metsä Tissues största investering någonsin som kommer bidra till att trygga tillgången på mjukpappersprodukter för daglig hygien.

– Mjukpapperstillverkning är en lokal verksamhet, och det är inte hållbart att transportera mjukpappersprodukter långa sträckor. Dessa produkter för dagliga behov måste vara tillgängliga i alla lägen, och hållbar lokal produktion bidrar till att trygga tillgången på marknaden. Denna investering tillgodoser just det – tillgång till hållbart, lokalt producerat mjukpapper inom en region som för närvarande är en av de största importörerna av färdiga mjukpappersvaror i Europa. Vi är stolta över att utveckla denna verksamhet till att bli ännu mer hållbar och lokal för att tillverka vad vi anser är de bästa mjukpapperen i världen, tillgängliga för konsumenterna i alla lägen, säger vd Esa Kaikkonen, Metsä Tissue, i ett pressmeddelande.

Bruket producerar mjukpappersprodukterna Lambi, Serla och Katrin för konsumenter och företag. Den nuvarande kapaciteten kommer att fördubblas till cirka 145 000 ton/år. Efter utbyggnaden kommer bruket att ha en modern mjukpappersmaskin med en kapacitet på 70 000 ton/år och tre nya konverteringslinjer för rullade och vikta pappershanddukar. Ett helautomatiserat magasin för färdigvaror och råvaruhantering samt nya kontor ska också byggas.

Genom investeringen kommer Metsä Tissue att anställa ungefär 100 personer på bruket innan de nya delarna har tagits i drift. Huvuddelen, cirka 75 procent, kommer att vara produktionspersonal med bred teknisk kompetens inom olika inriktningar.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 februari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste