Högsta styrräntan på 15 år

Under torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0,5 procentenheter till 3 procent. Riksbankschef Erik Thedéen flaggar för fler höjningar under våren.

För att få ner inflationen och värna om inflationsmålet måste penningpolitiken stramas åt ytterligare. Därför höjs styrräntan med 0,5 procentenheter, till 3,0 procent. Sannolikt kommer den att höjas ytterligare under våren, skriver Riksbanken i sin rapport om beslutet. Foto: Mostphotos
Erik Thedéen är ny chef för Riksbanken. Foto: Johanna Hanno 

– Inflationen i dag är alldeles för hög, inflationen är kostsam för hushåll, företag och för samhällsekonomin. Inflationen har inte avtagit som den har gjort i en del andra länder, utan är fortfarande hög inte minst om man tittar på den underliggande inflationen, sa Erik Thedéen som är ny chef för Riksbanken efter Stefan Ingves, på en pressträff.

I december ökade inflationen i Sverige till drygt 10 procent.

– Direktionen menar att det är viktigt att inflationen vänder tydligt ner i år. Så en enig direktion fattade i går beslutet att höja styrräntan från 2,5 till 3 procent, sa Erik Thedéen.

Direktionen har även beslutat att man ska minska på Riksbankens värdepappersinnehav i en snabbare takt. Man kommer därför att sälja statsobligationer och erbjuda ”större volymer riksbankscertifikat i de veckovisa penningpolitiska operationerna”.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 februari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste