Lokalt stora skador på skog efter blötsnö och storm

Tung blötsnö, kraftiga vindar och stormbyar orsakar lätt snöbrott i skogen. Den senaste tiden har olika delar av landet drabbats av snöbrott på grund av vädret. Nu uppmanar Skogsstyrelsen skogsägare att inventera sin skog och få bort skadade träd innan vårens första granbarkborresvärmning inleds.

Tänk på att det är farligt att vistas i skog med omfattande skador. Arbeta aldrig ensam i skadad skog och håll avstånd från farliga träd och rotvältor. Foto: Magnus Nordström, Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen menar att skadornas omfattning ser olika ut över landet och kan även variera inom ett område. För tillfället är det främst norra Jönköpings och Västra Götalands län som drabbats samt kustnära områden i Västernorrlands län. Skogsstyrelsen kommer i nuläget inte att göra en inventering av skadeläget, även om enskilda markägare kan ha drabbats hårt.

– När vädret tillåter bör du som skogsägare gå ut och inventera eventuella skador på din skog. Se till att färska vindfällen och avbrutna granar upparbetas och tas ut ur skogen. Granar med stamdiameter över 10 cm som blåst ner eller brutits av är mycket attraktiva för granbarkborrarna och måste därför tas omhand innan vårens svärmning kommer i gång, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste