Nytt projekt för säkrare timmertransporter

Nu inleder SCA och Trafikverket ett samarbetsprojekt för att öka trafiksäkerheten på utvalda vägar i Jämtland och Västernorrland. Via geofencing kommer hastigheten hos ett 40-tal timmerbilar att automatiskt begränsas när fordonen kör i de utpekade stråken.

Trafikverket ska också beräkna hur stor påverkan geofencing har på trafikflödet ifall samtliga tunga fordon skulle använda systemet. Foto: SCA

Det nya projektet om digitala hastighetshinder ska skapa säkrare virkestransporter. Projektet är i antal medverkande tunga fordon det hittills största geofencingprojektet i Sverige, enligt Trafikverket.

– Inom bolagets verksamhet har vi en säkerhetskultur som bygger på visionen om att ingen ska skada sig på arbetet och att alla ska komma hem friska och oskadda. Därför är det oerhört värdefullt att vi genom samarbetet med Trafikverket får möjligheten att ytterligare fördjupa arbetet med säkrare virkestransporter, säger Lars Nolander, logistikchef på SCA Skog, i ett pressmeddelande.

Geofencing innebär konkret att hastigheten automatiskt begränsas av i detta fall lastbilen som kör in i en specifik zon. SCA och Trafikverket har valt ut fyra byar/vägsträckor: Laggarberg och Järnvägsgatan i Timrå-området samt Rissna och Hällesjö i Jämtland. Sträckorna är mellan 500 meter och 2,2 kilometer och den programmerade hastigheten kommer att vara 30–50 km/h.

– Inom projektets utpekade geofencing-områden kommer gaspedalen att bli ”slapp” när hastigheten når den nivå som är programmerad för sträckan. Av trafiksäkerhetsskäl kommer det dock vara möjligt att avaktivera systemet genom att gasa hårt och göra ett så kallat genomtramp. Förhoppningen är naturligtvis att den åtgärden inte ska behöva användas alls, men den behöver finnas där, säger Lars Norlander på SCA. Foto: SCA

– Det här är ett intressant projekt på sträckor som är viktiga att prioritera ur trafiksäkerhetsanseende eftersom dessa karaktäriseras av mycket trafik på smala vägar som ligger nära skolar och annan bebyggelse, säger Lars.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste