”Från början var tanken aldrig att bli så stor”

Emil Gustavsson och hans kusin Peter Gustavsson tog tillsammans över familjeföretaget Öskebohytte Entreprenad AB år 2000. I dag driver de företaget med 15 anställda och 11 John Deere skogsmaskiner som går för fullt.

 

 

I en gallring några mil norr om Fellingsbro fanns två av Öskebohyttes maskiner. En 1170G skördare och en 1110G skotare. Foto: Valdemar Jensen


Det var de båda kusinernas pappor som startade upp företaget som Emil och Peter senare tog över. Emil var 24 år och Peter 27 år när de tog över företaget som då fortfarande innehöll lite jordbruk, men där fanns också några äldre skogsmaskiner. Efter några år som entreprenörer bestämde de sig för att enbart satsa på entreprenadkörning i skogen. Sedan dess har de tillsammans drivit företaget vidare till vad det är i dag.

– Till en början var vi lite halvseriösa med många olika projekt samtidigt och äldre maskiner, men 2007 bestämde vi oss på riktigt att vi skulle vara entreprenörer inom skogsbruk. Vi investerade då i fyra John Deere skogsmaskiner, varav tre var helt nya. Bortsett från finanskrisen 2008–2009 så har det bara rullat på sedan dess, vilket är mycket kul, säger Emil.
 

När Emil och Peter tog över företaget var tanken aldrig att bli större än 2–3 maskingrupper men efterhand har det både funnits folk som vill jobba och möjligheten till mer körning. Därav har man kunnat expandera till dagens elva maskiner.

Större än tänkt

Emil berättar att tanken med bolaget var från början aldrig att bli så stora som de är i dag. Till en början var tanken att ha mellan 4–5 maskiner och nöja sig med det, men under åren har de hittat fler chaufförer och mer jobb.

– Vi har inte märkt av den chaufförbristen som det ibland pratas om, utan har snarare kunnat växa tack vare att tillfälligheter uppstått och folk kommit till oss. Det är svårt att växa utan att ha chaufförer men eftersom vi kunnat anställa fler under tidens gång så har vi även köpt in fler maskiner och på så sätt kunnat växa mer än vad vi hade tänkt från början.

Vad är din och Peters roll som chefer?

– Vi är många i företaget och det gäller att alla trivs bra och hela tiden vill jobba. Att vara maskinförare i skogen är ett ganska påfrestade jobb både psykiskt och fysiskt, med en del krångel och stress. Det är viktigt att man kommer till jobbet och vill köra hela dagen, att man hittar ett flyt i sin körning och tycker att det är kul. Vår roll blir därför att se till så alla trivs på jobbet, i skogen.

Vad är det bästa med att driva företag?

– Det roligaste med att vara egenföretagare inom skogsbranschen med mycket maskiner och anställda är att det finns mycket jobb hela tiden. Under vissa perioder i början var det lite tuffare. Vissa maskiner hade inte jobb året runt, då blir det heller inte speciellt roligt att driva företag med dyra maskiner och anställda. Det är en förutsättning att det hela tiden finns jobb för att man ska tycka det är roligt och för att hela verksamheten ska gå runt. I dag sitter vi aldrig sysslolösa och företagen vi kör åt vill att vi ska köra så mycket vi kan, då är det extra roligt att vara egenföretagare.
 

Emil Gustavsson och John Deere säljaren Mikael Brorsson. Skördaren i bakgrunden är en 1470G som här fick sig sin tredje service sedan ny (750 timmarsintervall).

Fem maskingrupper

Området som Öskebohytte Entreprenad AB täcker med sina fem John Deere maskingrupper är ungefär en fem mils radie runt Lindesberg i Örebro län. Tre av maskingrupperna kör åt Sveaskog, en åt Holmen och en åt Mellanskog.

Varför har ni valt att köra enbart John Deere?

– Vi har alltid haft gröna maskiner hemma, jag är uppvuxen med John Deere. När vi 2007 skulle välja maskiner var det redan ganska klart vad det skulle bli. Jag ser heller ingen anledning till att byta märke, servicen finns alltid nära och är snabbt på plats. Jag anser även John Deeres skogsmaskiner som mycket driftsäkra. Alla maskiner, oavsett märke går sönder ibland men överlag är jag mycket nöjd med driftsäkerheten. En annan viktig aspekt är också att de anställda kan köra alla maskiner eftersom de alla fungerar likadant.
 

Det var en krispig morgon med perfekta maskinförhållanden när Skogsaktuellt besökte Öskebohytte. Tjälen hade redan krupit ner några decimeter och snön hade inte hunnit täcka pinnarna i skogen.

Tolv maskiner på fem år

Mikael Brorsson jobbar som säljare för John Deeres skogsmaskiner i delar av Mellansverige och har bland annat Emil som kund. Under sina fem år som säljare har han och Emil skrivit papper på totalt tolv maskiner.

Men hur är det egentligen att sälja maskiner i dag jämfört med för ett år sedan?

– Det är absolut tuffare i dag än för ett år sedan. Det går heller inte riktigt att peka på en grej som gör det tuffare, det är mycket som spelar in. Världsläget är osäkert, maskinpriserna stiger, räntorna har dragit i väg och framförallt kanske man är osäker på hur mycket körning man har och kommer att ha när maskinen väl kommer. Det sistnämnda menar jag har störst betydelse, kunder som vet att de har körning drar sig inte för att köpa en ny maskin. Man måste ha rätt förutsättningar, säger Mikael.
 

Fördelen med att ha samma märke på alla sina maskiner menar Peter och Emil är att samtliga anställda enkelt hoppar mellan maskinerna om det krävs. Alla kan köra alla maskiner.

Mycket slutavverkning

De senaste åren har barkborren dödat mycket granskog i Sverige men framförallt i Närke som har drabbats hårt. Eftersom risken för att få sin skog dödad av barkborre blivit så stor har många valt att slutavverka. Nu ser det dock ut som att vi kan få en motsatt trend när massavedspriserna stiger.

– Sedan torrsommaren 2018 har våra dagar till stor del bestått av slutavverkning. Många gånger har mina gallringsmaskiner fått ta klenare slutavverkningsjobb eftersom efterfrågan på slutavverkning varit så hög. Men jag märker ett litet trendskifte nu i och med att massavedspriserna stiger så väljer fler att prioritera gallring. Eftersom det slutavverkats så mycket har gallringen blivit eftersatt, säger Emil.
 

Skotarföraren Markus Jonsson tog studenten 2013 från Kvinnerstagymnasiet i Örebro där han gick Naturbruksprogrammet med inriktning Skogsbruk och maskinkörning.

Alltid fullt ös

Markus Jansson har jobbat åt Öskebohytte Entreprenad AB i 1,5 år som skotarförare i en John Deere 1910G. Skotaren lastar 19 ton och används enbart vid slutavverkningar.

Vad är det bästa med att jobba åt Öskebohytte?

– Det är alltid något på gång, ofta fullt ös, vilket är roligt. Men framförallt är det ordning och reda på de fina, trevliga och ordentliga maskinerna vi kör, säger Markus.

Vad är det bästa med att köra skotare?

– Att man sköter sig själv och får ta dagen lite som man vill, vilket är rätt så skönt, säger Markus.

 

Maskinparken hos Öskebohytte Entreprenad AB består av sex skördare och fem skotare:

Samtliga skördare är John Deere:

  • Tre 1470G 
  • En 1470D
  • Två 1170G

Samtliga skotare är John Deere:

  • Två 1910G
  • En 1510G
  • En 1110G
  • En 1110D

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste