Svenska sågverk visar sig oväntat starka

En av förklaringarna till den oväntade styrkan i en just nu vikande trävarukonjunktur är hur mycket trävaror som exporteras till Amerika. I Skogsindustriernas marknadsrapport visar det sig att Amerika blivit Sveriges näst största exportmarknad på kort tid.

​​​Svenska sågverk förvånar i den vikande trävarukonjukturen och sågar just nu trävaror för fullt. Foto: Fredrik Hjerling

Enligt marknadsrapporten är den svenska produktionen av trävaror fortsatt stark och leveranserna under hösten har till och med varit något högre än samma tid under rekordåret 2021.

– Minskad efterfrågan i Sverige och Europa har lett till ökad möjlighet att erbjuda mer trävaror till den amerikanska marknaden. Exporten till USA har vuxit från att vara marginell under de senaste fem till tio åren till att nu bli Sveriges näst största exportmarknad. På kort sikt väntas trävarukonjunkturen fortsätta att försvagas men Sveriges roll som global skogsnation kommer att öka, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Tar emot virke med blånadsskador

Skadorna som uppkommer på grund av en svamp och som ger virket en blåaktig ton, har blivit vanligare i spåren av barkborreangrepp i de svenska skogarna. Amerikanerna är dock vana vid blånadsskador och är duktiga på att hitta användningsområden för det blåaktiga virket som vi i Sverige inte är speciellt intresserade av.

– Svenska trävaror har ofta högre kvalitet än amerikanska, vilket ökar efterfrågan ännu mer. Amerikanerna är dessutom vana att använda virke med blånad och har länge förstått hur det kan användas. Det är uppenbart att vi i Europa också måste bli bättre på att använda blånat virke, och sluta klassa ned i övrigt prima virke. Efterhand som svenska barkborreangrepp fortgår så blir detta en fråga vi inte kan blunda för på den svenska och europeiska marknaden, säger Christian.

Export till Kina och Egypten

Utöver USA-marknaden ser Christian ljusglimtar med exportmöjligheter till marknaderna i Kina och Egypten där efterfrågan av trävaror ökar.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste