Handelsbanken: Fortsatta prisrekord på svensk skog

Priserna på svensk skogsmark når nya rekordnivåer och många ser skogen som en trygg investering i osäkra tider. Kortsiktigt väntar lägre priser på skogsindustriella produkter men strukturellt växer efterfrågan på trä som ersättning för plast, stål och betong.

I det korta perspektivet väntas generellt lägre priser på skogsindustriella produkter men i det långa perspektivet är det inte tal om några extrema prisfall, menar Handelsbanken. Foto: Mostphotos

Handelsbanken menar att vi nu och under början på 2023 kommer ser lägre priser på det mesta som är skogsrelaterat. Men de menar samtidigt att svensk skogsindustri står sig stark jämfört med de europeiska konkurrenterna.

Nya prisrekord på skogsmark

Framtidsutsikterna för svensk skogsmark är fortsatt positiva både på kort och lång sikt. Att man generellt ser starka efterfrågetrender på både svenskt virke och skogsfastigheter, menar Handelsbanken tyder på en fortsatt hög prisutveckling nu och framöver. De ser dock en potentiellt starkare prisutveckling i norra Sverige än i södra.

– Priserna på skogsmark i norra Sverige har efter en svag utveckling sedan 2013 nu tagit fart de senaste två, tre åren. En anledning är att kapitalstarka köpare kommit in på marknaden, säger Ola Josefsson, segmentsansvarig skog på Handelsbanken, i ett pressmeddelande.

Trygg investering

Skogsmarkspriserna har utvecklats starkt såväl det senaste året som på längre sikt. Dels drar skogsmark till sig kapital från aktiemarknaden när osäkerheten på aktiemarknaden ökar. Dels ökar medvetenheten om klimatet intresset för att äga skog.

Efterfrågan på skog ökar samtidigt från flera håll. Skogsmaterial ersätter alltmer plast, stål och betong. Intresset att använda skogen som bindemedel för koldioxid och större avsättningar till naturreservat ökar från politiska beslutsfattare. Däremot kan ökade begränsningar i skogsägarens rätt att bestämma över avverkningsplaner och ökade insektsskador påverka prisutvecklingen negativt.

– Vi räknar med att skogsägarna får någon form av ersättning för begränsade avverkningsmöjligheter, samtidigt som ökad strukturell efterfrågan på skogsråvara resulterar i att skogsmark som investering fortsätter vara gynnsam över tid, säger Christian Kopfer, aktieanalytiker skog och råvaror på Handelsbanken.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 december 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste