Oklart när elstödet kan betalas ut till företag

Regeringen höll under förmiddagen en pressträff om det kommande elstödet, och meddelade att planen är att elstödet kommer börja betalas ut till hushållen i februari. Vad gäller utbetalning till företag är tidsplanen oklar.

Det utlovade elstödet kommer, om inget går snett, börja betalas ut till hushållen i februari. Men när det kan komma att utbetalas till företag är ännu oklart. Foto: Mostphotos

Elstödet kommer att delas ut till kunder i elområde 3 och 4, för att lindra de höga elpriserna i södra och mellersta Sverige. Det handlar om 50 öre per kilowattimme i elområde 3, och 79 öre per kilowattimme i elområde 4. Stödet kommer att beräknas utifrån den förbrukning som kunderna haft under perioden oktober 2021 till september 2022.

– Men syftar till att lindra situationen för den kommande svåra tiden, även om man utgår från historiska data, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Nästa steg i processen är att den förordning som styr elstödet ska remitteras, och därefter fattar regeringen beslut om den nämnda förordningen. Beslutet kommer möjliggöra för Svenska Kraftnät och Försäkringskassan att hantera utbetalningen.

– Det innebär att en planering påbörjas nu för att utbetalningarna till hushållen ska kunna påbörjas under februari, om inget oförutsett sker. Dessa utbetalningar som kommer ske per automatik, det krävs alltså inget ansökningsförfarande, säger Anna Tenje, äldre- och försäkringsminister.

Ebba Busch berättar att utbetalningen kommer ske i två steg. Första steget är utbetalning till hushållen, som planeras att starta i februari. Det andra steget är utbetalningar till företag, andra organisationer och föreningar. Den frågan bereds fortfarande.

– Eftersom vi fick beskedet från Energimarknadsinspektionen en bit in i november behöver vi mer tid för att på ett gott sätt bereda frågan kring stöden till företagen, säger Ebba Busch och tillägger:

– Vad gäller just företagen beklagar jag att vi i dag inte kan ge besked om hur det kommer att gå till.

Utbetalningarna kommer att hanteras av Försäkringskassan. Enligt Nils Oberg, generaldirektör på Försäkringskassan, behöver tre saker falla på plats innan stödet kan betalas ut. Det gäller dels förordningen, dels ett bankavtal gällande hur utbetalningarna ska ske samt att man ska införa ett kontrollsystem så att pengarna hamnar hos rätt personer.

– Förberedelserna är påbörjade och det går bra. Så fort vi har de här pusselbitarna på plats så kommer vi kunna kommunicera ett exakt datum. Målbilden är februari månad, säger Nils Oberg.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 30 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste