Avancerad AI-teknik gör skogsbruksplaner utan fysisk inventering

Virkesbörsen presenterar automatiska skogsbruksplaner som innehåller allt som en traditionell skogsbruksplan gör, men också aktuella virkespriser, avkastning, kostnader med mer. Med avancerad AI-teknik analyseras öppna data kring skogen i fråga och olika åtgärder och skötselförslag kan presenteras.

Med den digitala skogsbruksplanen kan man övervaka, analysera, planera och driva ett skogsbruk på sina villkor, menar Virkesbörsen. Foto: Virkesbörsen

– Kombinationen av automatiska skogsbruksplaner till alla och Virkesbörsens unika prisdata skapar fantastiska förutsättningar för alla skogsägare att driva ett aktivt och lönsamt skogsbruk. Det finns väldigt mycket öppna data kring de svenska skogarna tack vare exempelvis laserskanningen som Skogsstyrelsen gör. Med hjälp av avancerad teknik kan vi analysera öppna data och presentera den i en form som skogsägarna känner igen, säger Adam Aljaraidah, VD Virkesbörsen, i ett pressmeddelande.

De automatiska skogsbruksplanerna kommer bli en del av Virkesbörsens prenumerationstjänst, Primakund, och säljs som en SaaS-lösning till alla som är intresserade. Användare kan skapa flera skogsbruksplaner, göra ändringar, skriva kommentarer, med mer.

– Ett enkelt sätt att säkerställa lönsamheten i skogsbruket är att konkurrensutsätta virket till så många olika köpare som möjligt. Det blir nu ännu enklare att göra just det tack vare våra automatiska skogsbruksplaner. Det spelar ingen roll om du är stor eller liten skogsägare. Alla får nu tillgång till samma information och ges lika villkor. Vi vill att det ska vara enkelt och roligt att bedriva ett aktivt skogsbruk, säger Adam.

De automatiska skogsbruksplanerna återfinns på virkesborsen.se och kommer att kosta 999kr/år eller 129kr/månad. Ytterligare fastigheter kostar 29kr/fastighet/månad.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste