Mångdubblad efterfrågan på pellets

Det är märkliga tider för pelletsbranschen. Höga råvarupriser, rekordstor efterfrågan – och vintern har knappt börjat. Skogsaktuellt har gjort nedslag hos Laxå Pellets, med en av Sveriges största pelletsfabriker, och hos Stenvalls Trä som just nu bygger en ny pelletsfabrik i Piteå.

 

Laxå Pellets är en av Sveriges största producenter av bränslepellets. Foto: Laxå Pellets


Laxå Pellets är en av landets största producenter av bränslepellets med en produktion på cirka 90 000 ton per år. Råvaran köps in från sågverk och hyvlerier i regionen och den största delen kunder är privatpersoner som nås antingen direkt eller via återförsäljare. Läget i branschen sedan kriget i Ukraina bröt ut kännetecknas av två saker, menar Kent Torwald, VD: Dels stor efterfrågan på pellets och dels en stor prishöjning på råvara.

− Sedan sanktionerna mot Ryssland och Belarus infördes har flödet av råvara till baltiska och tyska producenter minskat och då har de blivit köpare av råvara även i Sverige. Råvarupriserna har ökat med mer än 300 procent på tolv månader. Vi har trots det kunnat köra för fullt och har inte behövt minska produktionen, säger han.

Stor efterfrågan har medfört höjda priser och för Laxå Pellets har prisökningen vägt upp de höjda råvarupriserna.

− Utmaningen är den stora efterfrågan. Vi har ökat produktionen i år med kanske fem till tio procent, men mer kan vi inte öka. Mellan augusti till och med oktober var efterfrågan kaosartad med förfrågningar från hela Europa, men vi har inte velat utveckla någon ny affär i det här läget, säger Kent Torwald.

Kent Torwald, VD på Laxå Pellets. Foto: Laxå Pellets

Hoppas på mild vinter

Omkring 25-30 procent av Laxå Pellets produkter exporteras, främst till Danmark men också en liten del till Norge.

− Exporten har varit prisdrivande – priserna i andra länder har ökat tidigare än i Sverige. Nu är vi på ungefär samma nivå, säger Kent Torwald.

Laxå Pellets har under hösten minskat sin export och infört begränsningar i kunders beställningar för att värna om sin hemmamarknad. Det ska inte gå att hamstra pellets.

− På sikt är det inte bra om pelletskonsumenter blir utan. För både vår och branschens del hoppas jag nu på en mild vinter för att få lite marginal igen. För något år sedan hade man hoppats på en riktigt kall vinter, säger Kent Torwald på Laxå Pellets.
 

Roger Bergman, marknadschef på Stenvalls Trä. Foto: Stenvalls Trä

Stenvalls Trä bygger ny pelletsfabrik 

Under 2022 till 2024 tas fyra nya pelletsfabriker i drift i Sverige enligt PelletsFörbundet. En av anläggningarna byggs av Stenvalls Trä AB vid ett av företagets sågverk i Lövholmen i Piteå. Produktionen i den nya fabriken planeras vara igång vid årsskiftet och med en kapacitet på 50 000 ton per år innebär det en fördubbling av företagets pelletsproduktion. 

− Vi vill förädla våra produkter så mycket som möjligt och våra ägare har alltid trott på att fortsätta att satsa på pellets. Vi har fyra sågverk igång och beslutet att bygga ut pelletsproduktionen var ganska enkelt. Givetvis är det också bra tajming just nu. Förra sommaren var det inte lika angenämt läge. Då fanns det ett överskott på spån. Det är en bransch med stora svängningar, säger Roger Bergman, marknadschef på Stenvalls Trä.

”Helt galen efterfrågan”

Stenvalls Trä säljer pellets till privatpersoner via egna XL-butiker och allt övrigt säljs till industrikunder och värmeverk. Roger Bergman beskriver efterfrågan på pellets de senaste månaderna som ”helt galen”.

− Alla volymer från Ryssland och Belarus stoppades upp och energipriset stack iväg. Med våra elzoner är det ett måste för många att använda pellets för att inte behöva ha elpatronen på. Sågverksnäringen är inne en nedåtgående konjunktur och med produktionsbegränsningar blir det därmed mindre råvara till pelletsproduktion generellt. Det är verkligen ett märkligt läge, säger han.

De fem egna produktionsanläggningarna förser pelletsproduktionen med råvara och förutsatt att sågverken kör på som de ska, så kommer det inte att bli tal om råvarubrist för Stenvalls pelletsproduktion, säger Roger Bergman. Han berättar att man prioriterar befintliga kunder i närområdet och tänker långsiktigt gällande de höjda priserna.

− Vi håller vår hemmamarknad i första hand och vi tar inte ut de priser som vi hade kunnat om vi hade sålt till exempelvis södra Sverige eller Danmark. Det kommer en morgondag också när det inte är så här gynnsamt och då vill vi inte ha lämnat våra närliggande kunder. Det vi önskar mest av allt just nu är någon form av stabilitet och förutsägbarhet, säger Roger Bergman på Stenvalls Trä. 


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste