Låt vedbristen bli en entreprenörskapsmotor
Plötsligt vill hela Europa ha mer brännved till kaminer och vedpannor. Bakgrunden är hemsk, men folks handlingskraft är vacker. När folk inte känner sig trygga i att samhället kan leverera värme till en hanterbar kostnad blir effekten stor, trots att få idag har den fysiska möjligheten att elda hemma.
Konkret ses det till exempel i skenande pris för torr ved och pellets och rent av brist. När priset för de små vedsäckarna i staden nått 179 kr vore det illavarslande om inte fler skogsintresserade lockades av vedmarknaden.
Det är nu väntetid på de flesta vedmaskiner. Det är ett gott tecken på att många är lyhörda för marknadens signaler och kittlas av nya affärsmöjligheter. Vedmarknaden är inte så stor och utvecklad, men har mer potential. Med det nya prisläget på ved går det trots höga fraktkostnader utmärkt att exportera fin vara, men det kräver ett driv att utveckla nya kanaler och ny hantering. I fartygscontainers exporteras halm från USA till Mellanöstern, en affär långt mer logistiskt utmanande än ved från Småland till Tyskland.
Med tanke på den hemska bakgrunden till årets energikris blir förhoppningsvis inte höstens hysteriska prisutveckling långvarig, men en bra marknad kan vi ändå tro på. Europas energikris började före kriget i Ukraina och finns kvar även om kriget mot förmodan tog slut imorgon.
Den viktigaste effekten av ved-boomen är kanske inte just vedproduktionen utan att boomen kan tjäna som insteg för nya entreprenörer i skogs- och virkesbranschen. Den som fått smak på förädling av massaved till säckad brännved får strax upp ögonen för möjligheten att förädla stockar till möbelämnen och lister. Det entreprenörskapet behöver Sveriges skogsnäring mer av.
Stefan Ljungdahl