Företag ingår samarbete för utveckling av vindkraftverksblad i trä

Stora Enso och Voodin Blades Technology GmbH har undertecknat ett samarbetsavtal för att utveckla miljömässigt hållbara vindkraftverksblad i trä. Målet är att utveckla miljövänliga alternativ till vindkraftverksblad och skapa en konkurrenskraftig och pålitlig leveranskedja.

Det 20 meter långa rotorbladet kommer att installeras i ett vindkraftverk på 0,5 megawatt utanför tyska Warburg i slutet av 2022. Foto: Carolina Wahlberg 

Voodin Blades är ett Tysklandsbaserat startup-företag som utvecklar miljömässigt hållbara rotorblad till vindkraftverk. Tillsammans med Stora Enso som är en ledande leverantör av förädlade träprodukter hoppas man framöver kunna ersätta dagens mindre miljövänliga rotorblad med förnybara rotorblad i trä.

– Genom samarbetet med Voodin Blades kan vi ännu snabbare utveckla en hållbar och konkurrenskraftig leveranskedja för att tillgodose den växande marknaden för rotorblad, säger Lars Völkel, Executive Vice President, Wood Products, Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Kan inte återvinnas

I dag produceras rotorblad till vindkraftverk oftast av glas- och kolfiber – energiintensiva, icke förnybara plaster tillverkade av petrokemikalier som är svåra att återvinna. Tio tusentals förverkade rotorblad ligger just nu på deponi. Genom att utveckla rotorblad av förnybart material som trä kan bladen bli lättare, minska deponeringen och beroendet av fossila bränslen, menar Stora Enso.

Företagen håller just nu på att producera och installera ett 20 meter långt rotorblad för ett vindkraftverk på 0,5 MW. Planerna framöver är att kunna tillverka rotorblad i större storlek till vindkraftverk på flera MW, upp till 80 meter långt.

– Som nyckelaktör för att uppnå koldioxidneutralitet måste vindindustrin bli 100 % miljövänlig och hållbar. Genom installationen av ett 20 meter långt rotorblad i trä öppnar vi upp för en mer miljövänlig framtid, säger Joachim Knapp, mekanisk ingenjör och automationsexpert på Voodin Blades.

Det första rotorbladet kommer att tillverkas av Stora Ensos LVL, en förädlad träprodukt med hög lastbärighet som utan problem klarar de krafter som stora rotorblad utsätts för. 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste