Ny svensk forskningsstation för hållbara material från skogen lanseras

ForMAX, en ny, nationell forskningsstation för studier av hållbara material från skogen med hjälp av röntgenljus, öppnar nu för nästa generations forskningsexperiment vid MAX IV. Intresset från både akademin och industrin är stort, menar det svenska laboratoriet MAX IV

Kim Nygård ser mycket fram emot att använda ForMAX för att få ny kunskap om förhållandet mellan struktur och funktion hos komplexa material som exempelvis trä. Med informationen hoppas man i framtiden kunna ersätta plastprodukter med träbaserad råvara. Foto: MAX IV

Den helt nya svenska forskningsstationen ForMAX är specialbyggd för avancerade studier på material från skogen och är ett initiativ av flera tunga aktörer som gått samman. Forskningsstationen består av ett strålrör där röntgenljus kommer att användas för att studera materialen på nanonivå upp till millimeternivå.

Ett mål med satsningen är att kunna utveckla nya produkter av material från skogen. Det handlar till exempel om att forska på nanocellulosa för att kunna ersätta dagens plastprodukter med produkter tillverkade av träråvara. Till exempel framtida blöjor av träfiber och jeans tillverkade av cellulosa för mindre vattenåtgång vid produktionen.

– ForMAX kommer att ha väldigt stor betydelse för den akademiska grundforskning som bedrivs på träbaserad råvara och som ligger till grund för de materialtillämpningar som sedan kan utvecklas, säger Eva Malmström Jonsson, föreståndare för Wallenberg Wood Science Center, WWSC, i ett pressmeddelande.

Samarbete mellan akademi och industri

ForMAX är en del av forskningsanläggningen MAX IV i Lund som producerar världens starkaste röntgenljus för avancerad forskning. De första experimenten som utförs vid ForMAX görs av marknadsledande industriföretag, bland annat Tetra Pak, och forskare från Wallenberg Wood Science Center. MAX IV hoppas nu att ForMAX kommer öppna dörren till många nya samarbeten och viktiga upptäckter framöver.

– Ambitionen är att ForMAX ska ge oss ny kunskap om förhållandet mellan struktur och funktion hos komplexa material, till exempel nya material från skogen och nya livsmedel, på olika längdskalor, säger Kim Nygård, chef för ForMAX-strålröret på MAX IV.

Fakta

Byggnationen av strålröret har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse medan driften finansieras av industrin genom Treesearch, en nationell samverkansplattform för akademisk och industriell forskning inom nya material från skogen.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste