Kilometervis med träbalkar formar nytt landmärke i Stockholm

På Tekniska museets innergård i Stockholm växer den fram, Wisedome Stockholm, en 1 325 kvadratmeter stor träbyggnad i vridet korslimmat trä. I träbyggnaden gömmer sig en dome dit besökare kan gå in och exempelvis förbryllas av den illustrerade rymden i 360 graders 3D.

Inuti domen kommer det finnas 100 platser. Här inne kommer besökarna få uppleva en särskild visualiseringsteknik, där möjligheter skapas för nya upplevelser av teknik och vetenskap. Illustration: Elding Oscarsson

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar och sätter material och konstruktion på prov. Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare. Det innebär att det går åt en massa LVL-trä (korslimmat trä) som köps in av Stora Enso från deras fabrik vid Gruvön, Värmland.

– Det är det mest utmanande vi varit med om att skapa. Träet vrider sig i omöjliga former i den här domen. 20 kilometer träbalkar i ett böljande rutnät med 10 903 delar som formas och monteras med millimeterprecision, säger Jonas Elding, ena halvan av arkitektkontoret Elding Oscarsson till Svensk Byggtidning, enligt ett pressmeddelande.

Wisedom Stockholm beräknas vara klart under 2023. Illustration: Elding Oscarsson

Under det stora trätaket finns den klotformade träigloon som man kan gå in i. Här inne omsluts besökaren helt av 3D-projektioner i 360 grader. Med visualiseringsteknik skapas möjligheter för helt nya upplevelser av teknik och vetenskap. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegripliga och tydliga samband och modeller. Här ska rymden bli ett interaktivt äventyr och besökarna ska få möjlighet att upptäcka den senaste forskningen inom bland annat mikrokosmos och klimat.

”Att bygga i trä ger nya möjligheter i form av minskade transpor­ter, tystare byggen och en behagligare miljö. Men framför allt är det mer klimatsmart – och därför spelar trämaterialet en viktig roll för att utveckla framtidens hållbara byggande. Widsome Stockholm blir ett utmanande referensobjekt som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä”, skriver Wisedome Stockholm i sitt pressmeddelande.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 31 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste