”Först nu kan man kanske börja bli lönsam”

Sedan slutet av juli har det varit slutsålt och tomt på den stora vedlagringsplanen hos Dahlbergs Skogsvård AB i Aspås, Jämtland. Nästa produktionssäsong kommer att förlängas och man kommer att utöka till tvåskift. – Efterfrågan har spårat ur fullständigt. Den här hysteriska efterfrågan kommer att lägga sig, men priserna kommer att stanna på en högre nivå än det tidigare normalläget, tror Rasmus Dahlberg, en av delägarna.

 

Den fem hektar stora lagringsplanen har varit tom sedan slutet av juli. Tidigare år har det funnits ved kvar in i oktober. Foto: Dahlbergs Skogsvård


Dahlbergs Skogsvård AB drivs av Mikael Dahlberg och sönerna Fredrik, Rasmus och Viktor. Verksamheten står på flera ben. Röjning av ledningsgator, vedproduktion och grillkolstillverkning är de huvudsakliga inriktningarna. Tidigare hade man även igång en avverkningsgrupp, men den delen la man ner hösten 2020. Elva personer, inklusive ägarfamiljen, är anställda och man hyr även in ytterligare personal vid behov.

2019 byggde man en ny vedfabrik, en investering på totalt runt sju miljoner kronor. Själva vedmaskinen kostade två miljoner. Hallen där vedmaskinen står är 700 kvadratmeter stor med gjuten platta och även utanför gjöt man en betongplatta med betongmurar för att rationalisera hantering, lastning och andra moment.

− Tidigare körde vi veden med en vanlig liten spakmaskin, men insåg att det var för dålig lönsamhet i en så liten produktion. Antingen skulle vi lägga ner vedproduktionen eller satsa på det och vi hade bra förutsättningar på anläggningen i Aspås. Vi har hållit på med björkved sedan 2013 och det har alltid varit hög efterfrågan men tidigare har det varit dåligt betalt. Man måste få fram stora mängder för att det ska ge någonting. Nu händer det ju mer med priserna, säger Rasmus Dahlberg.
 

Bröderna Rasmus, Viktor och Fredrik Dahlberg med pappa Mikael längst till vänster. Foto: Dahlbergs Skogsvård

Förlängd säsong väntar

Björkveden levereras till privatkunder i närområdet och till uppköpare, främst i Norge, som packar om veden och säljer vidare till återförsäljare. 

− I år har vi även fyllt några flisbilar som har gått till Malmö och Göteborg. Vår ved brinner över nästan hela Norden just nu, säger Rasmus.

I fjol producerade Dahlbergs Skogsvård mellan 4000 och 5000 kubikmeter stjälpt mått. Då drog man igång vedklyvningen i januari och körde till slutet av maj. I år är planen att sätta igång redan den 24 oktober och köra fram till mitten av juni. 

− Teoretiskt har vi en kapacitet att kunna producera 8400 1,5-kubikssäckar fram till mitten av juni, säger Rasmus.

Priserna höjdes när bland annat bränslekostnaderna ökade i våras, men eftersom veden sålde slut redan i mitten av sommaren har Dahlbergs Skogsvård inte dragit nytta av den senaste pristoppen. 

− Tidigare har vi tagit 900 kronor per 1,5-kubikssäck till privatkunder om man köpt tre säckar eller fler, men det har knappt täckt leveransen så vi hade ändå behövt höja det priset. Efter höjningen tog vi 1200 kronor hemkört per säck till privatkunder här runt omkring. Det som gått till Norge har vi tagit 750 kronor ex moms för tidigare. Det kommer öka till 1000 kronor ex moms. Priset till privatkund till nästa år har vi inte bestämt än, säger Rasmus. 

Hysterisk efterfrågan

Ett normalt år har det funnits ved kvar på lagringsplanen in i oktober. I år tog det alltså slut redan i slutet av juli.

− Efterfrågan har spårat ur fullständigt. Under hösten har vi blivit helt nerringda. Jag har till exempel fått samtal från Danmark från privatkunder som velat köpa en eller två kubik, men vi hade slutsålt redan innan det började spåra ur. Den här hysteriska efterfrågan kommer att lägga sig, men priserna kommer att stanna på en högre nivå än det tidigare normalläget, säger Rasmus. 

Han har märkt att folk förbeställer ved i god tid och att många har börjat elda både för trivsel och värme. 

− Elkrisen kommer inte att lösa sig så där rakt upp och ner, utan elen kommer fortsätta vara dyr. Först nu kan man kanske börja bli lönsam med vedproduktionen, säger han och skrattar.

Björkstockarna köps in från Jämtskogsägare i samverkan AB och hittills har det inte varit några problem att få fram råvaran.

− Oron finns ju alltid men vi har fått bra indikationer. Det är mycket med framtiden som är svårt att sia om just nu, säger Rasmus Dahlberg.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades fredag den 28 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste