"Vi ska göra allt för att det ska bli långsiktiga, hållbara och konkurrenskraftiga villkor"

Kristdemokraternas förre partisekreterare Peter Kullgren blir ny landsbygdsminister i Ulf Kristerssons regering.

Peter Kullgren (KD) blir Sveriges nya landsbygdsminister. Han har under två års tid gjort en turné för att få en inblick i det svenska lantbrukets förutsättningar och behov. I somras besökte han även Borgeby Fältdagar.
Foto: Madeleine Rapp

Kristdemokraterna fick flera ministerposter i den nya regeringen. En av dem gick till Peter Kullgren som blir ny landsbydsminister och som därmed kommer ansvara för frågor om både jordbruket och skogbruket i Sverige. 

I en intervju med Jorbruksaktuellt säger Peter Kullgren att både Tidöavtalet och regeringsförklaringen som Ulf Kristersson höll betonade vikten av att stärka konkurrenskraften för det svenska jordbruket.

– Det är inte specificerat i detalj ännu vad detta innebär men ändå en tydlig inriktning om vad som kommer vara viktigt för den här regeringen, säger Peter Kullgren som även kommer ansvara för frågor inom både skog och jakt.

– Det känns bra att vi har en regering som inte har en mängd inbyggda konflikter i vare sig jordbruks-, jakt- eller skogspolitiken. Det känns mycket bra.

Peter Kullgren har ingen tidigare erfarenhet inom jordbruket, men tror snarare att det är hans politiska erfarenhet som gjort att han fått uppdraget som landsbygdsminister

– Jag har inte varit jordbrukare. Men min roll är ju heller inte att vara den som harvar, sår och plöjer utan jag ska ju se till att svenska jordbruket och de svenska jordbrukarna, och skogsbrukarna har en politisk inriktning så att de kan göra vad de är bäst på, säger han och fortsätter:

– Sedan har jag ju ett stort engagemang i landsbygdspolitiken i ett bredare snitt där jordbrukspolitiken är oundviklig. Jag har lett partiets arbete med att utveckla vår landsbygdspolitik, där både jordbruk, infrastruktur, skogspolitik och jaktpolitik berörs i den rapport jag lagt fram för och fått igenom hos partistyrelsen.

Sist vi sågs i samband med Borgeby Fältdagar sa du att effekterna av livsmedelsstrategin märks av dåligt på gårdsnivå. Vad vill du eller ni från regeringen göra för att ändra på det?

– Generellt sett som statsråd så kommer jag ju inte vilja att vi tar fram dokument som inte får någon effekt på riktigt och här tror jag vi har relativt stor enighet. Framför allt med inriktningen att vi ska ha ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk. Men i detalj får jag be om att få återkomma med exakta ageranden i det här ärendet.

Vad vill du säga till de svenska jordbrukarna?

– Att de nu har en regering som ser deras oerhört viktiga arbete för Sverige i alla skiften och i alla lägen. Inte minst nu när vi haft en orolig omvärld och där alla känt oro inför graden av självförsörjning. Vi ser dem och vi ska göra allt för att det ska bli långsiktiga, hållbara och konkurrenskraftiga villkor.

Här är listan på alla ministrar i den nya regeringen:

EU-minister Jessika Roswall (M)

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M)

Utrikesminister Tobias Billström (M)

Bistånds- och utrikeshsandelsminister Johan Forssell (M)

Försvarsminister Pål Jonson (M)

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M)

Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD)

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)

Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M)

Civilminister Erik Slottner (KD)

Utbildningsminister Mats Persson (L)

Skolminister Lotta Edholm (L)

Energi- och näringsminister Ebba Busch (K)

Klimat- och miljöminister Romina Pormoukhtari (L)

Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L)

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD)

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 18 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste