Han är Sveriges nya statsminister

Under måndagen röstade riksdagen fram Ulf Kristersson (M) till Sveriges nya statsminister.

Ulf Kristersson (M) valdes under måndagen till Sveriges nya statsminister. Foto: Axel Adolfsson

Med en majoritet av rösterna blev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under förmiddagen Sveriges 58:e statsminister. 176 röstade för och 173 röstade emot Ulf Kristersson. 

– Det känns stort. Jag är tacksam och glad över förtroendet jag har fått från riksdagen och också påtagligt ödmjuk inför uppgiften som ligger framför oss, sa Ulf Kristersson vid en pressträff efter omröstningen.

Svåra kriser

Han sa även att han är medveten om det tuffa jobbet som ligger framför den nya regeringen, med flera svåra kriser och uppgifter att jobba med.

– Det kommer att ta tid, det kommer att vara svårt. Men det kommer att vara möjligt. Det är med den inställningen jag går tillbaka till kontoret och skriver färdig regeringsförklaringen inför morgondagen och finslipar på det allra sista inför stadsrådsutnämningarna. 

I fredags presenterade han tillsammans med partiledarna för Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna sin samarbetesplan, Tidöavtalet. 

Ministrar i morgon

Den nya regeringen kommer att bestå av ministrar från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna kommer inte få några ministerposter, men de kommer att ha ett samarbetskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet. De har också fått stort inflytande i frågorna gällande kriminalitet samt migration och integration.

Vilka som kommer att sitta på de olika ministerposterna kommer att avslöjas i morgon tisdag. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera