”Vi går mot regeringsbildning”

Under onsdagen skulle Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ge besked om regeringsbildningen till talmannen. Beskedet han lämnade var en önskan om två dagar till för att sätta de sista detaljerna.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson behöver lite mer tid för att sätta alla detaljer kring den nya regeringsbildningen. Foto: Fredrik Wennerlund

Den 28 september fick Ulf Kristersson två veckor på sig att lägga fram en ny regering. Vid sitt möte med talmannen Andreas Norlén under onsdagen bad han om att få två dagar till på sig, för att på fredag presentera allt.

– Vi är i princip helt klara med det vi skulle göra och vi går nu mot regeringsbildning. Vi har förhandlat om politikens inriktning, det vill säga en ny politisk inriktning på de stora frågorna i vår tid. Precis så som vi beskrev dem i valrörelsen. Vi har förhandlat regeringssammansättning, samarbetsformer och vi har förhandlat och tidigare redovisat alla parlamentariska frågor som hänger ihop med en regeringsbildning, sa Kristersson under pressträffen.

Oklara detaljer

Men det finns några detaljer kvar som partierna behöver reda ut.

–  Det är ingenting som avgör slutsatsen men vi vill kunna presentera alla delar samlat. Därför har jag bett talmannen att få ett par dagar på mig reda ut de sakerna.

Ulf Kristersson vill inte berätta några mer detaljer om regeringsbildningen, utan hänvisar till att allt kommer att bli offentligt på fredag.

Förlängt uppdrag

Talmannen höll ingen pressträff under onsdagen men meddelade följande i ett pressmeddelande:

"Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar"

På fredag den 14 oktober klockan 11 ska Ulf Kristersson slutrapportera. Om Andreas Norlén bedömer att Kristersson kan föreslås som statsminister så läggs förslaget samma dag. Efter det ska två så kallade bordläggningar ske, innan en omröstning kan se måndag 17 oktober, skriver Dagens Nyheter.  

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste