Dubbelt så dyr i el i september

September blev en ny rekorddyr månad för Sveriges elkonsumenter. Prisuppgången är i flera områden 100% jämfört med samma månad 2021. 

Elmarknaden förändrades rejält i september. I norra Sverige, elområde 1 blev månadspriset astronomiska 551% av priset i augusti. Priset steg från 18 till 100 öre per kWh, exklusive alla tillkommande avgifter och skatter. I slutet av september har tidvis alla elområden haft samma höga elpris. Månadspriset mildrades av låga priser under några milda, blåsiga dagar i slutet av månaden.

För södra Sverige, elområde 4 var elpriset i september 242 öre. I september 2021 var det 123 öre och i augusti 2022 305 öre.

Fler länder har under september presenterat kraftiga subventioner för att lindra effekten av de höga energipriserna. I Sverige har ännu inga konkreta stöd beslutats. 

 

Foto: Mostphotos.


Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 01 oktober 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera