Besökarna trotsade vädret för rekordstort Mittia

Efter Coronapandemin har proppen för mässor gått ur med besked. Mittia Gård och Skog är en viktig mötesplats för de gröna näringarna i Mellansverige, och årets upplaga blev rekordstor på flera sätt.

 

Enligt mässarrangören kom omkring 2 200 besökare till Mittia Gård och Skog under mässans första dag. Totalt hade mässan runt 3 300 besökare, en siffra som troligtvis varit betydligt högre om det inte hade varit för lördagens kraftiga regnväder. Foto: Björn Schubert


Trots den bistra väderprognosen inför Mittia Gård och Skog 2022, som ägde rum i Ljusdal den 19–20 augusti, strömmade både utställare och besökare till när portarna slogs upp till mässområdet.

– Jag tror aldrig att vi haft så många besökare på en fredag förut, säger Henrik Bruveris, en av de två projektledarna bakom mässan till Skogsaktuellt som var på plats under mässans första dag.

Enligt mässarrangören bredde Mittia Gård och Skog, som anordnats i hjärtat av Hälsingland sedan 2012, i år ut sig över ett rekordstort mässområde med rekordmånga utställare. På plats fanns representanter för allt ifrån virkesköpande organisationer, skogsägarföreningar och skogsplantsodlare till maskintillverkare och lokala matproducenter.
 

Mässan lockade besökare i alla åldrar och för de yngre fanns bland annat möjligheten att prova på skogsmaskinssimulatorer hos Alfta Skogstekniska och Slottegymnasiet.

Fokus på kvalitet

Henrik tycker att man i år lyckats få till en bra mix av utställare och något som märks tydligt är det ökade inslaget av representanter från entreprenadsidan. Trots att mässan vuxit från år till år tycker han att det viktigaste är mötena mellan utställare och besökare.

– Vi vill inte bli någon ny stor mässa som konkurrerar med de stora aktörerna som Elmia, utan vi vill fokusera på att rätt typ av besökare kommer till mässan så att både besökare och utställare får ut så mycket som möjligt av mässan, säger han.

Under årets mässa är det både bekanta och nya ansikten bland utställarna och trots att projektledningen är ett hektiskt arbete för Henrik och hans kollega Ulrika Andersson så tycker båda att det är viktigt att synas ute på mässområdet.

– Vi vill inte bara vara en röst i telefonen när utställarna bokar sin monter, utan vi försöker träffa och prata med så många som möjligt för att skapa en god relation och få feedback från utställarna, säger Henrik.

Utbudet av maskiner på mässan var brett och det fanns allt från miniskotare till riktigt stora grävmaskiner och traktorer. Med totalt 133 utställare blev det nytt rekord för Mittia Gård och Skog.

Önskar föreläsningar

Inne på mässans kansli har Ulrika precis kommit in efter att ha gått runt på mässområdet, och i bakgrunden hörs samtal om allt ifrån sålda maskiner till sinande matkuponger. Telefonen ringer och Skogsaktuellts reporter tar rygg på Henrik som ska gå en runda för att dela ut goodie­bags och prata med utställare.

– Ett önskemål som vi fått från utställare inför årets mässa är möjligheten till föreläsningar och diskussioner. Därför har vi tillsammans med Föreningen Skogen och Bransch­orga­nis­ation­en Skogs­entre­pren­ör­er­nas tagit fram ett program med föreläsningar och en politisk diskussion på stora scenen i mässområdet, berättar Henrik.

En av de mer välbesökta föreläsningarna riktade sig specifikt till skogsentreprenörer, där Bransch­orga­nis­ation­en Skogs­entre­pren­ör­er­nas ordförande Kolbjörn Kindströmer tillsammans med företagsutvecklaren Mats-Erik Larsson pratade om stigande dieselpriser och företagens lönsamhet.

Skogsaktuellt fick också chansen att växla några ord med Föreningen Skogens nya generalsekreterare Johan Larsson som återfanns i föreningens monter.

– Det här är jättekul, att få komma ut och träffa folk så här. Jag är väldigt glad att vi är med här på Mittiamässan, säger han.

 

Henrik Bruveris är tillsammans med kollegan Ulrika Andersson projektansvarig för mässorna som Mittia arrangerar. Här är han i full färd med att besöka utställare för att ta pulsen på mässområdet.

 

Henrik Bruveris är tillsammans med kollegan Ulrika Andersson projektansvarig för mässorna som Mittia arrangerar. Här är han i full färd med att besöka utställare för att ta pulsen på mässområdet.

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste