Norlén fortsätter som talman

Under måndagen valdes moderaten Andreas Norlén åter till riksdagens talman, efter att samtliga partier gett honom sitt stöd.

Andreas Norlén får fortsatt förtroende som riksdagens talman.  Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

– Jag är ödmjukt tacksam över det fortsatta förtroendet att få vara riksdagens talman, sa Andreas Norlén under en pressträff efter omröstningen.

Han berättade också lite om hur det går i arbetet med regeringsbildningen.

– Förra måndagen gav jag Ulf Kristersson ett sonderingsuppdrag men jag satte inget datum för rapportering med respekt för dagens talmansval. Nu kan jag meddela efter att ha blivit återvald att jag kommer att träffa Ulf Kristersson på onsdag klockan 11 för en avstämning av sonderingsuppdraget.

Men på frågan om när en ny regering kan vara på plats har han inget svar. Mer än att det med all sannolikhet kommer att gå fortare i år än 2018 när det tog 134 dagar.

Vid måndagens omröstning valdes även Socialdemokraternas Kenneth G Forslund till första vice talman av en enig riksdag.

Men när det var dags att rösta för andra vice talman blev det sluten omröstning som fick göras om två gånger. Efter den sista rösträkningen stod det dock klart att Julia Kronlid (SD) fick majoritet med 174 röster.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera