“Hästen är inte ett arbetsredskap, det är en arbetskamrat”

I år firar Föreningen Sveriges Hästkörare 35 år. Enligt medlem­arna Håkan Fingal och Mattias Johansson finns flera fördelar med att använda häst i skogen, och de berättar mer om vad som krävs av en bra arbetshäst.  

 

I år firar Föreningen Sveriges Hästkörare 35 år, och på Elmia Wood visade de upp hur de arbetar tillsammans med hästarna i skogen. Foto: Valdemar Jensen


Håkan Fingal, ledamot i föreningens styrelse, berättar att föreningen startades för 35 år sedan när flera hästentreprenörer gick ihop för att lättare kunna möta efterfrågan, marknadsföra sig och räkna på vad för intäkter som behövdes. 

– Sedan har det utvecklats. I dag har vi runt 1 000 medlemmar i hela Sverige, säger Håkan. 

Håkan berättar att det främst är hästar av raserna Ardenner och Nordsvensk, vilket ingår i en grupp som kallas kallblod, som används för körning i skogen.

– Vi använder mycket kallblod, och det är för att de är framavlade av människan för att vara just arbetshäst. Deras lynne och temperament är lite lugnare och kallare, de är inte lika heta som ett halvblod, säger Håkan. 
 

– Det är inte ett arbetsredskap, det är en arbetskamrat, säger Håkan Fingal, ledamot i styrelsen för Föreningen Sveriges Hästkörare. Foto: Valdemar Jensen

Halt viktigaste gångarten

Håkan berättar att utbildningen av arbetshästen börjar redan som föl, och pågår sedan hela livet. 

– Man binder fölungen vid sidan av mamman och så får den gå med i skogen med vagn eller kälke, och så lär den sig att det här redskapet låter så här men det är ingen fara för mamma är lugn. Sen finns det olika ”steg” som man ska uppnå med ettåring, en tvååring, en treåring och en fyraåring. De är vettiga att följa. De ska vänja sig att ha sele, ha bett i munnen och lära sig de olika röstkommandona. Man kör mycket på röstkommando.

Arbetshästarna används mestadels i skritt men enligt Håkan är den viktigaste gångarten halt. 

– Vi brukar säga att hästarna måste klara av den allra viktigaste gångarten som är halt. Att stå still är det viktigaste för en arbetshäst, för den måste kunna stå still när man lastar och lastar av. 
 

Mattias har i dag tre hästar, varav två i arbete och en under utbildning, och kör med en griplastarvagn. Här tillsammans med hästen Sixten. Intresset för att arbeta med hästen i skogen har gått i arv. 
– Min morbror körde mycket med häst och det är väl där intresset föddes. Sen började man ta åt sig lite grann och sen har det ökat. Foto: Isabella Odmark

Kör åt kommuner

En av föreningens medlemmar är Mattias Johansson, som driver Blidbo Brukshästar och lever på att arbeta med hästarna i skog och mark. 

– Jag jobbar mest mot kommuner, i mitt fall Avesta kommun, där vi bland annat slår ängsytor som de anlagt i villaområden och en del skogsuppdrag. Sen kör jag i en nationalpark på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg. Där kan det vara restaurering längs vandringsleder eller träd som ska tas bort. Sen har jag fått lite förfrågningar från Maskinringen gällande skötsel av ängsytor som är så små att de inte går att köra med maskin. 

Hur får du de här uppdragen? 

– De har kommit på snack. Jag har försökt profilera mig och synas och höras, och då har de många gånger hört av sig. Även via upphandling. 

Mindre markskador

Enligt Mattias finns det flera fördelar med att använda häst i stället för en maskin, och i vissa fall kan man inte välja. 

– Du får mindre markskador och du har större netto kvar i skogen. Kör du med maskin så går mycket areal åt som väg, och där tappar du mycket träd. Sen kan du detaljplocka och få ett större netto i skogen. Och i nationalparkerna får du inte gå in med maskin. 

Många skogsmaskintillverkare börjar tillverka mindre maskiner för att minimera markförstörelsen. Har ni märkt av att folk börjar kolla på att hyra in häst i stället för en maskin?

– Ja det växer mer och mer. Och det är upp till oss, Föreningen Sveriges Hästkörare, att tala om att vi finns. Har du då en gård på 20 till 50 hektar där du värderar annan växtlighet än kubiken så är det här ett bra alternativ. Många börjar ofta med att hyra in någon som kan, men sen kanske man börjar titta på att köpa en egen häst, svarar Håkan. 

Är man intresserad av att yrkesmässigt köra med häst i skogen tipsar Håkan och Mattias om Kuskutbildningen som finns på Wången. Utbildningen pågår under två år med 50 procent studietakt. 

– Den innehåller en hel del LIA, alltså lärande i arbete, där du får komma ut till olika kuskar och vara med och köra på deras uppdrag, säger Håkan. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste