Pezzolato visade sina muskler under Elmia Wood-mässan

Det italienska märket Pezzolato som tillverkar olika flis­tuggar fanns på plats i Rosenqvists Maskin AB:s monter under Elmia Wood mässan i juni. Den mest anmärkningsvärda maskinen var den självgående All Road som drog till sig stor uppmärksamhet vid demokörningarna.

 

Kranen är en Palfinger Epsilon S110F104 som har en räckvidd på 10,1 meter.Foto: Valdemar Jensen


Rosenqvists Maskin AB som håller till i Jönköping säljer Pezzolato i Sverige. I montern fanns två ekipage från Pezzolato, den självgående flistuggen All Road och en traktordriven flistugg som drevs av Rosenqvists Landini traktor.

– All Road maskinen som Pezzolato har utvecklat och nu har redo för beställning är en riktig bjässe med enorm kapacitet. Den tar lätt hand om alla ris- och vedhögar som innehåller olika tjocklekar. Med sina 800 hästkrafter så kan maskinen flisa upp emot 380 kubikmeter i timmen, säger Johan Rosenqvist.
 

Giacomo Puppo till vänster och Johan Rosenqvist till höger var mycket nöjda med Elmia Wood mässan och mängden besökare som visade intresse för All Road.

Fabriken

Pezzolatos fabrik ligger i Italien där de tillverkar alla deras maskiner ifrån grunden, förutom vissa komponenter som exempelvis motorn till All Road som tillverkas av Volvo Penta. Företaget har växt mycket sedan det grundades 1976 och i dag jobbar det 120 personer i fabriken.
 

Volvo Penta TWD 1683 VE motorn har ett vridmoment på 3 650 newton, mycket tack vare ”dual-stage turbochargers” som är två olika stora turboaggregat som hela tiden boostar varandra genom att skicka avgaser och luft till varandra. Detta medför en mycket stark motor både på låga och höga varvtal eftersom laddtrycket blir högre under hela effektkurvan. 

Komfort och styrka

– Något som vi satsat mycket och lite extra på vid utvecklingen av All Road är just förarkomforten. Med maskinens styrka minskar vibrationerna genom att vi kan behålla ett stabilare varvtal på trumman som flisar. Sikten är även den något vi satsat mycket på. Hytten sitter monterad på en arm som kan justeras i höjdled tillsammans med att hytten kan roteras för att ge föraren bästa möjliga sikt. Maskinen är även utrustad med fyra rejäla stödben som sitter monterade vid kranen för bästa möjliga stabilitet vid lastning, säger Giacomo Puppo, försäljningsansvarig på Pezzolato i Italien.

Den 4 500 kilo tunga rotorn som drivs av den sexcylindriga, 16,1 liter stora och 800 hästkrafter starka Volvo Penta motorn ska enligt Jackomo ge maskinen många fördelar.

–  När den nästan fem ton tunga rotorn kommer upp i hastighet är det svårt att bromsa ner den vilket gör att den många gånger kan behålla sin hastighet utan att motorn tappar varvtal och måste jobba upp rotorn i hastighet igen, detta medför en lägre bränsleförbrukning och minskad ljudnivå tillsammans med mindre vibrationer, säger Giacomo.

 

All Road har fått en bekväm hytt med allt nära till hands. 

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste