Simulatorer underlättar utbildningen av skotarförare

Hos Tenstar i Tanumshede byggs maskinsimulatorer som bland annat finns hos flera olika företag, internatskolor och trafikskolor. Simulatorerna är ett mycket effektivt, säkert och billigt sätt för alla elever att lära sig allt från grunderna till avancerad nivå genom att mängdträna i simulatorn i kombination med riktig körning.

 

Peter skotar virke med Tenstars skotare. Denna simulator är även utrustad med flera olika maskiner vilket betyder att man kan köra både exempelvis skotare och skördare.
Foto: Valdemar Jensen


Skogsaktuellt var med på Jordbrukstekniska Föreningens årliga bussresa som bland annat innefattade ett besök hos företaget Tenstar i Tanumshede där olika simulatorer tillverkas. Tanken med en simulator är att den ska efterlikna hur det är att köra exempelvis traktor, skotare, skördare eller bil i verkligheten. När känslan att köra simulator efterliknar känslan av att sitta i en riktig maskin så pass mycket som det faktiskt gör så förstår jag (Valdemar) varför exempelvis naturbruksgymnasium satsar på en simulator.

Tenstar grundades 2009 med idén att bygga simulatorer inom anläggningsbranschen och har sedan med åren utvidgats till att i dag erbjuda möjligheten att köra 27 olika fordonstyper i samma simulator. Vår produktionslinje finns här i Tanumshede där vi monterar ihop kundernas simulatorer medan vi har våra mjukvaruutvecklare uppe i Falun, säger Peter Ågren som jobbar med att lära upp kunderna i hur simulatorerna fungerar och hur man ska använda den på bästa sätt.
 

Peter Ågren till vänster och Gustav Ahlbom jobbar båda två på Tenstar i Tanumshede. Gustav är produktspecialist på jord- och skogsbrukssimulatorer medan Peter jobbar med att få kunderna att använda simulatorerna på ett effektivt sätt.

Timmarna behöver läggas

Enligt Peter säljs en hel del simulatorer till naturbruksgymnasium som utbildar elever till att bli maskinförare av olika slag. Det säljs även många till anläggningsutbildningar, transportutbildningar och trafikskolor där man vill att eleverna ska ha förkunskaper innan hen sätter sig i en fysisk maskin. Genom att mängdträna svårare moment så blir den fysiska körningen behagligare och lättare.

Ser vi exempelvis till fördelarna med en simulator på ett naturbruksgymnasium så är dem många. Till dessa utbildningar kommer elever med olika mycket erfarenhet, vissa mer än andra. Ofta är dessutom naturbruksgymnasier internatskolor där vi ser och hör att eleverna verkligen trivs och tycker det är roligt att köra. Det körs även mycket på kvällarna efter skoltid vilket bara ger mer och mer erfarenhet inför att man ska köra på riktigt. För att bli en duktig maskinförare krävs det många timmar, säger Peter.
 

Medlemmarna i den Jordbrukstekniska Föreningen samlades alla snabbt runt de alla olika simulatorerna.

Olika prisklasser

Det finns och erbjuds simulatorer i olika prisklasser, vanliga skrivbordsmonterade simulatorer är enklare och billigare. Vill man åt hela känslan av att köra på riktigt är en rörelseplattform att föredra men denna lösning kostar mer, menar Peter.

När man exempelvis kör skotare eller skördare så anser jag att rörelseplattformen blir en viktig del av upplärningen. Här behöver eleven få känna på när det lutar, är ojämnt och hur maskinen beter sig vid olika kranrörelser, säger Peter.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste