Onödigt spännande marknad, men full av möjligheter

Det är en väldig ”tur” att många företag i den svenska skogsindustrin gjort sin hemläxa och investerat i sin egen energiförsörjning. Den europeiska energipolitiken har lett till ett totalhaveri i full blom, som också smittar södra Sverige. Lönsamhet i skogsindustrin är väldigt viktigt för att betalningsförmågan till skogsägarna ska bestå i den recession Europa nu stormar in i.

 

Flera stora skogsbolag rapporterar rekordresultat första halvåret. Det är dock för tidigt att ta ut segern. Många prissäkringar och bokförings­mässiga vinster av terminskontrakt på el kan bidra till en resultat­räkning som inte speglar den underliggande kostnads­nivån i branschen.

Priset på energin i naturgas är nu fem gånger högre än energin i olja. Det är ett fullkomligt abnormt och onormalt förhållande. Energimarknaden i Europa är i full kris redan före vintern. Det kommer att slå stenhårt mot många företag i söder, även inom skogsbranschen. När Europa skriker efter energi i alla former öppnas nya möjligheter för energived och träbiprodukter till våra södra grannar.

Det kommer att dyka upp helt nya köpare. Med aktivt entreprenörskap kan vi dra full nytta av den unika marknadssituationen. Samtidigt som efterfrågan på träbiprodukter blir rekordhög kan utbudet minska. Med den antågande recessionen följer minskat byggande. Det är dåliga nyheter för sågverken. Kanske kommer vi att få se export av massaved för förbränning och som en bieffekt av det klentimmer till massa?

Även i Sverige kommer marknaden för energived och träbiprodukter att vara god. Förhoppningsvis inser regeringen snart att de inte kan sitta så här passiva och gör allt för akut ökad elproduktion från kraftvärmeverk. Oavsett kommer efterfrågan från privatpersoner på ved och pellets att vara större än vanligt. Det öppnar för skogsägare att i sin egen skala finna helt nya vedkunder. Ledtiden i vedproduktion är lång, men efterfrågan kommer att bestå även till nästa vinter.

Energikrisen i Europa och att även Sveriges senaste regeringar gjort oss så sårbara, är en enorm skandal. Skogsbranschen har möjlighet att bidra till en lösning. Må nästa regering på ett nyktert sätt ta tag i situationen och se skogens viktiga roll i att snabbt förbättra situationen.

Stefan Ljungdahl

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste