Ringhals 4 ur drift under hösten

Enligt plan skulle Ringhals 4 startas igen efter sommaren. Men nu visar det sig att kärnkraftverket har gått sönder. Vilket kommer påverka elpriserna markant.

Skadan på Ringhals beräknas vara reparerad om tre månader, under tiden väntas elpriserna påverkas ytterligare av att kärnkraftverket är ur drift. Foto: Anna Örnborg/Ringhals

I mitten av augusti ställdes Ringhals 4 av för årligt underhåll och byte av bränsle, men i samband med ett obligatoriskt test inför att verket skulle startas upp igen skadades tryckhållaren. Det är en av anläggningens större komponenter. Reparationen beräknas ta tre månader.

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer stå stilla under längre tid än planerat, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta.

Enligt Anna Collin, presschef på Ringhals som TT pratat med, upptäcktes skadorna på tryckhållaren i måndags. Skadan påverkar själva driften men inte säkerheten.

Rinhals 4 har en effekt på 1120 megawatt och enligt Anna kan anläggningen när den väl är i drift driva en stad som Göteborg på egen hand, två gånger om.

Enligt Christian Holtz, energimarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis, kommer stoppet ge en markant elprispåverkan.

– Det ena är att kraftproduktionen i södra Sverige minskar och det innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten. Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel, säger han till TT.

Stoppet innebär också att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska, vilket också kommer påverka priset.

– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 med i produktionen så blir den konsekvensen värre, säger Christian.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste