Hitta granbarkborren med hjälp av Snifferdogs
Annette Johansson startade upp sin verksamhet 2009, i samband med stora granbarkborreutbrott i framför allt Småland efter att stormen Gudrun ödelagt mängder med skog 2005. Idén om att söka efter skadeinsekter med hund har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att snabbt få fatt i nyangripna träd.
Efter att ha fått ett personligt stipendium för sin idé 2008, så inledde Annette Johansson samarbeten med SLU i Alnarp, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i flera forskningsprojekt för att ta fram specialsökhundar specialiserade på den åttatandade granbarkborren. Sedan dess har Annette utbildat många hundar och hjälpt många skogsägare och företag att lokalisera nyangripna granar.
– Vi arbetar med sökhundar professionellt samtidigt som vi utbildar nya sökhundsekipage, vilket är ganska ovanligt. I dagsläget har vi tre hundar som arbetar med att hitta angripna granar. De tre hundarna som jag arbetar med är Sota, en schäfer-malionois-mix som numera har den översta rollen som barkborrehund. Sedan är det Aska, en malinoistjej som jobbat med sök av barkborre i tio år hos mig. Till sist har jag Elda som är en holländsk herdehund som precis blivit färdigutbildad, säger Annette Johansson.
Feromonkomponenter
För att hundarna ska lära sig att hitta barkborrarna så behöver de såklart veta vilken typ av doft de ska söka efter. Eftersom barkborrarna kommunicerar med varandra genom luktsignaler så får man lära hundarna hur doftsignalerna luktar.
– Doftsignalerna är svåra att efterlikna men vi använder oss till en början av syntetiska feromonkomponenter som för tillfället inte alls är lätta att få tag på, vi får leta över i stort sett hela världen efter dessa olika ämnen som efterliknar barkborrens doftsignal.
Hitta borren i tid
När barkborren väl sätter fart och attackerar sitt träd så handlar det om veckor innan de är klara och kan hoppa på nästa. Den första attacken sker under vårsvärmningen när barkborren lämnar sitt vinteride. Fyra-fem veckor efter första attacken så lämnar föräldradjuren sina larver i granen för att hoppa till nästa. När fyra-fem veckor till har passerat så har larverna växt sig fullstora och tagit kål på granen och nästa svärmning är ett faktum.
– Eftersom det finns så många granar i skogen så är det svårt att hinna med att hålla koll på varenda gran, därför är fyra veckor en ganska kort tid för att hinna lokalisera och få ut granen tillsammans med barkborrarna kvar inuti. Här kommer den stora fördelen med att använda hunden i sökandet efter barkborren. När det mänskliga ögat kan upptäcka angripna granar på avstånd är det ofta redan för sent. Hundarna kan hitta en angripen gran en timme efter att föräldradjuren anlänt och börjat signalera med sina dofter till sina medhjälpare, berättar Annette.
Genom att hundarna snabbt kan hitta en angripen gran gör att man som skogsägare kan agera snabbt och markera granen för att sedan ta bort den tillsammans med de flera tusen barkborrarna kvar inuti.
Utbildning av hundar
Varje år håller Annette utbildningar där hon lär upp hundar i specialsök för barkborre. En kurs hålls under en nio månaders period med totalt 160 timmars upplärning av både hund och hundförare.
– Det är väldigt viktigt att hundföraren har stor kunskap om hur barkborrarna fungerar, vilken angreppsstrategi de har och hur man bäst bekämpar de angripna träd som hittas. Även om hunden är en viktig del i söket så är det hundföraren som råder skogsägaren om lämpliga åtgärder. Därför ligger stort fokus på utbildning av hundförarna i barkborrekunskap, säger Annette och fortsätter berätta om sina kundgrupper:
– De personer som söker sig till min utbildning kommer från flera kategorier, men framför allt är det vanliga skogsägare som har ett intresse för hundar och sin skog. Men det är också personer som redan jobbar med skog och vill utveckla sin verksamhet genom specialsök av barkborre med hund. Nyligen hade jag en person som kör ut virke med häst och ville utveckla sin verksamhet för att kunna erbjuda kunder en helhetslösning med både specialsök och utkörning av virke, avslutar Annette.