Svenske Emil Hansson blev ny europamästare i Stihl Timbersports

I helgen som var hölls European Trophy tävlingen i Scherrhein, Frankrike dit många av Europas Timbersports atleter reste. De två svenska PRO-atleterna Emil Hansson och Ferry Svan ställdes emot flera meriterade atleter men Hansson tog till slut hem guldet.

Emil Hanssons första plats och Ferry Svans femteplats innebär också att de båda kommer representera Sverige i World Trophy 2023. Foto: Stihl Timbersports

21-åringen Emil gjorde under fjolåret sin debut i samma tävling men slutade då på en trettondeplats. I år drog han det längsta strået och skrivs in som en av historiens yngsta Trophy-vinnare någonsin.

– Jag har inte riktigt fattat att jag vunnit ännu, men jag är såklart väldigt glad. Tidskvalet gick sisådär, men sedan kom jag i gång och hittade formen. Jag har lagt ner mycket tid det senaste året och ökat träningsgraden ordentligt, och det är väldigt kul att se att det ger resultat, säger Emil Hansson, i ett pressmeddelande.

Tävlingsformatet testar atleternas styrka liksom uthållighet, då de ska genomföra fyra grenar i ett och samma heat. Bland konkurrenterna fanns bland annat de merittunga atleterna Michael Dubicki från Polen och belgiske Koen Martens, samt landsmannen Ferry Svan.

I kvartsfinalen ställdes Hansson och Svan mot varandra. Ett mycket jämnt heat som slutade med seger för Hansson. Via en övertygande semifinalseger mot franske Pierre Puybaret nådde Hansson finalrundan mot belgaren Koen Martens. Finalen blev en nagelbitare men efter en spurt av Hansson i grenarna Single Buck och Standing Block Chop knep Hansson guldmedaljen för första gången.

– Det tuffaste heatet var helt klart mot Ferry. Det var en jämn kamp och vi båda hade ju de bästa tiderna under dagen. Finalen var också väldigt spännande, men det var bara att gå in och göra jobbet, säger Hansson.

21-åringen Emil Hansson är en av de yngsta Trophy-vinnarna någonsin, efter en imponerande insats under European Trophy 2022. Foto: Stihl Timbersports

Kommande tävlingar 

Framöver väntar flera tävlingar för de nordiska Timbersports atleterna. Den 16-17 juli går den andra deltävlingen i Nordic Cup, i norska Hamar. Därefter väntar den tredje och sista deltävlingen i Nordic Cup, den 6-7 augusti i Orsa. Sommaren avslutas med Nordiska Mästerskapen den 27-28 augusti, som går i Stenkullen, Göteborg. Det är där det avgörs vilken atlet som kommer representera sitt land i VM i oktober.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste