Skogsbruket får gemensam klausul för drivmedelskostnader

Nu har skogsbruket tagit fram en gemensam standardiserad avtalsklausul för reglering av drivmedelskostnader vid drivningsarbete. Det ger förutsägbara avtal för både entreprenörer och beställarföretag.

Foto: Mostphotos

Klausulen blir tillgänglig för samtliga organisationer som vill använda den. Med klausulen kan entreprenadersättningen justeras kontinuerligt i samband med ordinarie fakturering, som normalt sker varje månad.

– Nu går det alltså att reglera entreprenadersättningen i förhållande till drivmedelskostnadens variation över tid. Det tar bort eventuell osäkerhet mellan beställare och entreprenör när avtal ska tecknas och underlättar administrationen. Men det är självklart fortsatt parterna som avtalar om tillämpningen av den här klausulen eller någon annan klausulmodell, säger Anders Mörk, Skogforsk, i ett pressmeddelande.

Erfarenheter visar att en hel del tid och arbete har lagts på att tolka, förstå, förklara och räkna enligt de många olika varianter av drivmedelsklausuler som finns på marknaden i dag.

– En standardiserad klausul underlättar arbetet med att teckna avtal. Att klausulen bygger på Skogsmaskinsindex med data från Statistiska Centralbyrån gör det enklare för de som vill teckna helt indexreglerade avtal i framtiden, säger Mats-Erik Larsson, företagsutvecklare på Skogsentreprenörerna.

I ett brett samarbete mellan olika branschaktörer har klausulen tagits fram som på sikt sannolikt kommer bli standard i avtal mellan många beställarföretag och entreprenörer.

"Vi har velat ha en bred förankring för att få in så många viktiga synpunkter och inspel som möjligt", säger Anders Mörk. 

Arbetet med att ta fram den standardiserade drivmedelsklausulen startade som ett initiativ av Skogforsk, Skogsentreprenörerna och AB Karl Hedin. Utöver en rad branschföretag har Forestlink gett värdefulla bidrag till arbetsprocessen. Forestlink är en oberoende webbplats som stödjer affärskontakter mellan skogsentreprenörer och beställarföretag.

Läs mer om drivmedelsklausulen HÄR

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste