Moelven satsar på en pelletsfabrik i Karlskoga

Pelletsfabriken planeas att tas i drift under 2024 och kommer byggas vid Moelven Valåsens sågverk i Karlskoga. Moelven investerar 382 miljoner kronor på anläggningen som kommer tillverka pellets.

Satsningen på pelletsfabriken innebär åtta nya arbetstillfällen hos Moelven i Karlskoga. Foto: Johan Blomquist

– Moelven tar ansvar för att ta tillvara hela naturresursen när vi brukar skogen. När hälften av timmerstocken blir fiberprodukter är detta ett mycket hållbart och lönsamt sätt att hantera restråvaran från våra sågverk, säger Morten Kristiansen koncernchef på Moelven Industrier ASA, i ett pressmeddelande.

Investeringen är resultatet av kapacitetsutbyggnaden vid Moelvens sågverk i regionen. Koncernledningen har tidigare meddelat ett investeringspaket på totalt 635 miljoner kronor för investeringar vid Moelven Edanesågen AB och Moelven Valåsen AB.

Integrerat med sågverket

Den nya pelletsfabriken ska helt integreras med Moelven Valåsens sågverk i Karlskoga. Fabriken är byggd på samma sätt som Moelvens första pelletsfabrik på Sokna i Norge, som också är helt integrerat med Moelven Soknabruket. Produktionsmetoden för pellets hade aldrig tidigare används i nordiskt klimat.

– Vi har en fördel i att vi kan ta till vara erfarenheterna från framgångssagan med vår första innovativa pelletsfabrik i Norge nu när vi nu ska ta oss an ett liknande projekt i Sverige, säger Kristiansen.

Pelletsfabriken kommer att ha en kapacitet på 80 000 ton pellets om året, men dimensioneras för att långsiktigt kunna öka produktionen upp till 105 000 ton per år. Det kommer tillverkas vita träpellets av hög kvalité som kommer att distribueras till den internationella marknaden via fartyg från Vänern.

– Moelven är positionerade i stora delar av värdekedjan. Det gör att vi kan skapa närproducerade och hållbara produkter lokalt även för den globala marknaden, säger Kristiansen.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste