Alstor AB växer och presenterar nya modeller

Företaget Alstor AB har tillverkat sina 8x8 skogsmaskiner sedan 1998 då den första Alstor 8x8 maskinen rullade ut från fabriken i Dingle. I dag erbjuds flera olika varianter av de små, smidiga och starka Alstor maskinerna som blir allt mer populära bland både självverksamma skogsägare och entreprenörer.

 

Sven Hansson började jobba på Alstor AB 2008 och trivs väldigt bra med sitt jobb. Sven jobbar som slutmontör och monterar ihop en hel Alstor maskin alldeles själv, efter monteringen testkör han maskinen och ser till så allt är rätt gjort sedan går maskinen igenom en ytterligare kvalitetskontroll innan den går ut till kund. Här monterar han chassiet på transmissionshuset till en Alstor 840PRO.
Foto: Valdemar Jensen


Kristian Laurell driver i dag företaget som vd efter sin far Lars Jansson som startade Alstor AB 1998 efter att han köpt ett terrängfordon med bra framkomlighet av en uppfinnare som hette Lars Byström. Lars Byström byggde egentligen maskinen åt räddningstjänsten för att de lätt skulle ta sig fram i skog och mark. Efter köpet började Kristian och hans far tillsammans skissa på hur man skulle kunna utveckla maskinen ytterligare. Då föddes idén om att montera en kran och timmerrede.

– Sedan företaget startades har vi totalt byggt 1 200 maskiner i vår fabrik och vi omsätter i dag ungefär 70 miljoner kronor. Jag startade ett eget bolag 2010 dit vi flyttade verksamheten, efter flytten har vi jobbat mycket med produktutveckling vilket verkligen har lönat sig. Vi har lyssnat på kundernas önskemål och tankar, vilket har gett oss maskiner med en suverän kapacitet och tillförlitlighet, säger Kristian Laurell, vd och säljare på Alstor AB.
 

Kristian Laurell tycker det är viktigt att de anställda känner en familjär känsla och att de får ansvara för sin egen del i produktionen. Det gör arbetet roligare och mer varierat konstaterar han.

Komponentbrist

På Alstor i Dingle jobbar 22 personer som har kunnat gå till jobbet varje dag under pandemin och det stundande kriget i Ukraina. Alstor har hittills klarat av komponentbristerna väldigt bra men har på senare tid märkt av förseningar.

– Vi klarade komponentbristerna under pandemin mycket bra vilket gjorde att vi kunde hålla vår verksamhet i full drift. Under de senaste tre månaderna har vi dock märkt av lite problem med försenade leveranser som lett till att vi fått planera mycket mer än vanligt. Vi måste vara ute i god tid med våra beställningar av komponenter för att undvika produktionsstopp och vi får prioritera om i monteringen ibland för att kunna hålla våra leveranstider till våra kunder, vilket vi också har gjort, säger Kristian.

Många av maskinens komponenter byggs och svetsas i närheten av Dingle, exempelvis ramen och timmerredet. Kranarna som Alstor använder byggs av Palms och FTG Mowi som sedan monteras på Alstor maskinen. Motorpaket köper de av Kubota och Yanmar där de största leveransproblemen är för tillfället. Hydrauliken är också något som bekymrar Kristian lite.

– Vi köper in princip all vår hydraulik från Italien där priserna verkligen skjutit i höjden den senaste tiden på grund av de extrema elpriserna i framför allt Italien. De stänger ner sina anläggningar under tiden då elen är som dyrast vilket i sin tur minskar produktionen och ökar deras leveranstider. Elen har blivit så dyr att det helt enkelt inte är lönt för dem att producera under vissa timmar på dygnet, säger Kristian.
 

En Alstor 822 och en Alstor 840PRO står på slutmonteringen hos Sven snart redo för testkörning.

Produktsortimentet

Alstor säljer fem olika modeller. Den modell som säljer bäst för tillfället är deras nyutvecklade skotare Alstor 822 utan hytt, annars är deras kombimaskin 840 pro med hytt mycket populär. Något som Kristian ser fram emot lite extra är att få visa upp deras Alstor 834 som är likadan som 822 fast med hytt. Den kommer att visas på flera av årets olika mässor runt om i landet och Europa.

– Vårt sortiment har växt från att erbjuda en maskin till att kunna erbjuda fem olika på bara tio år, vilket är extremt roligt. Den populära hyttlösa Alstor 821 har nu ersatts med Alstor 822 som framför allt vänder sig mot självverksamma skogsägare som vill ha en liten, smidig och driftsäker maskin som kan transportera sig snabbt på väg (25 km/h). Maskinen lämpar sig även mycket bra för arborister som lätt vill hoppa av och på maskinen. Annars har vi vår Alstor 834 som i grunden är samma maskin som 822 fast den har en hytt. Vi har redan sålt tio 834 men inte levererat någon än, därför ska det bli mycket kul att få visa upp den under sommaren, säger Kristian och fortsätter berätta om sortimentet:

– Vår kombimaskin 840 PRO har även den sålt väldigt bra den senaste tiden, vilket är mycket roligt. De två sista maskinerna är vår renodlade skördare 840H och vår 841 som är baserad på kombimaskinens uppbyggnad men den används enbart för skotning och har ingen hytt, säger Kristian.
 

Alstors anläggning finns strax utanför Dingle i Bohuslän och ute på deras asfalterade parkering står hela produktsortimentet uppradat.

Drivlina

Av Alstors fem maskiner så drivs två av en mekanisk drivlina och tre drivs av en hydrostatisk drivlina.

– Vår Alstor 822 utan hytt och vår 834 med hytt är egentligen samma maskin, det enda som skiljer dem åt är att den ena inte har hytt. Drivlinan i dessa maskiner är mekanisk och alla åtta hjul drivs via oljebadande kedjor i boggielådorna. Vår skördare 840H, vår kombimaskin 840PRO och vår skotare 841 utan hytt drivs alla av en steglös hydrostatiskt transmission som lämpar sig bäst till våra kunder som vill effektivisera sitt arbete ytterligare, säger Kristian.
 

Alstors skördare 840H använder sig av FTG Mowis P25 kran (5,2 meters räckvidd) och skördaraggregatet Tapio 160 som väger 215 kilo. 

Export

Alstor AB exporterar cirka 30 procent av sin totala produktion och Kristian ser mycket fram emot att få visa upp Alstors maskiner i andra länder nu efter pandemin.

– Vi har verkligen sett fram emot att få visa upp våra maskiner och våra kunder har också velat se maskinerna. Jag tycker våra kunder har varit mycket positiva till våra maskinnyheter under de mässorna vi hunnit vara på hittills. Sommaren kommer bli mycket rolig och hektiskt för Alstor som kommer delta med våra maskiner på flera stora mässor, bland annat Inter forest i Munchen, APF Show i England och på Euro Forest I Frankrike, säger Kristian.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste