Ledare: Världsbäst! Men hur länge?

Sverige har varit världsbäst på skogsmässor. Elmia Wood som anordnats var fjärde år har varit en internationellt erkänd mötesplats för skogsbruk, inte minst för teknik för skogsbruk. Årets Elmia Wood var trots klen uppslutning av utställare, en succé för de utställare som slöt upp. Men branschen är splittrad och världsledarskapet är hotat.

Solen sken och besökarna strömmade till när det efter flera års paus var dags för Elmia Wood. Äntligen är mässorna tillbaka och besökarna strömmar till. Flera mässor har färre utställare än före pandemin. Luttrade mässarrangörer har, förståeligt nog, dragit på beslutet om att genomföra mässorna. Många företag har kanske heller inte så stor lust att lägga lika mycket på mässor som förr. Den kostnaden finns efter pandemin inte kvar i allas budget.

På årets Elmia Wood kryllade det som brukligt av utländska besökare. Många var dock besvikna över att de storskaliga maskinerna inte var på plats i år. Branschföreningen Maskinleverantörerna med medlemmar har beslutat sig för att dra sig ur Elmia Wood och starta en egen mässa för bara storskalig teknik. Den ska 2023 ha premiär på travbanan Solvalla i Stockholm.

Att branschföreningar får idén att ordna egna mässor är inte nytt. Det har skett i många branscher och många länder. Det är inte lätt att etablera en ny mässa och uppnå marknadsledarskap. Speciellt inte en stor fältmässa, som är mer komplex att ordna.

Elmia gjorde före pandemin bort sig fullkomligt när man på en Elmia Wood helt tappade greppet om logistiken, vilket resulterade i förödande bilköer. Kanske var det droppen som utlöste de stora maskinernas utfart från Elmia Wood. Kanske har man helt enkelt bara inte kunnat komma överens om utställaravgifterna. Oavsett vilket så är den uppkomna situationen inte alls bra för svenska skogsbranschen.

Det krävs ett långsiktigt, målmedvetet arbete för att uppnå världsledarskap. Det tar bara en dag att förlora det. Det är sen jättesvårt att ta tillbaka ledartröjan.

Kommer årets utländska besökare att återkomma till Elmia Wood, som planeras genomföras först 2025? Kommer de åka till Stockholm för en liten, nischad mässa med stora maskiner?

Utan synpunkt på vad mässan bör heta, var den bör hållas och vem som bör äga den, är det lätt att konstatera att den svenska skogsbranschen håller på att förlora det värdefulla världsledarskapet inom skogsmässor. Det är långsiktigt inte bra för svenskt skogsbruk och vår framgångsrika utveckling av skogsteknik.

Samrådsmöte, fredspipa, nystart eller hårda affärsförhandlingar? Oavsett vad som krävs för att rädda vår unika möjlighet att attrahera köpare av skogsteknik från hela Världen, så är det dags nu!

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste