Ny utredning ska stärka svensk bioekonomi

I dag beslutade regeringen att tillsätta en ny utredning med målet att ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi.

– Vi behöver producera mer biodrivmedel här i Sverige, och vi behöver använda våra råvaror mer effektivt för att inte slösa bort den potential som finns, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Under en pressträff presenterade landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg den nya utredningen, som kommer ha två huvudsakliga inriktningar. Det ena är att ta fram ett förslag till en nationell strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande bioekonomi. Den andra delen är att föreslå åtgärder som främjar effektiv inhemsk produktion av flytande biodrivmedel.

– Vi behöver öka takten i klimatomställningen, skapa fler jobb i hela landet, och stärka vår försörjningsförmåga. Vi behöver producera mera och utnyttja våra resurser mer effektivt. I detta är en växande hållbar bioekonomi, med basen i skog, jordbruk och fiske, en självklarhet, och jag är mycket glad att vi tillsatt denna utredning, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg, i ett pressmeddelande.

Utredningens arbete ska börja i augusti, och ska presenteras 31 oktober 2023. Vem som ska leda utredningen är ännu oklart. Mer info hittar du här.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste