Södra ingår samarbete med det skandinaviska modeföretaget Lindex

En miljon klädesplagg gjorda av textilavfall och förnybar skogsråvara. Det blir resultatet av ett nytt samarbete mellan Södra och Lindex. Plaggen kommer finnas i Lindex sortiment från början av 2023.

OnceMore-massan produceras vid Södras massabruk i Mörrum i Blekinge. Foto: Lindex

Den högkvalitativa textilmassan OnceMore från Södra tillverkas genom världens första storskaliga process för återvinning av textil av blandmaterial. Processen kombinerar textilavfall med förnybar skogsråvara från det sydsvenska familjeskogsbruket.

Modeföretaget har tagit in 250 ton viskosfiber helt och hållet baserad på OnceMore-massan. Av fibern kommer de kunna producera närmare en miljon plagg som kommer att synas i Lindex butiker och på deras hemsida från och med början av 2023.

– I dag återvinns bara en bråkdel av de 100 miljoner ton textilier som produceras i världen varje år. Med OnceMore har Södra skapat en unik lösning för att ta textil in i den cirkulära bioekonomin – och med en miljon OnceMore-baserade plagg tar vi nu ett viktigt steg i utvecklingen. Vi är glada över att göra det i samarbete med en aktör som Lindex. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Lotta Lyrå, vd för Södra, i ett pressmeddelande.

Lindex om OnceMore:

Produktionen baseras på förädling av förnybar skogsråvara från Södras medlemmars hållbart skötta skogar samt återvinning av textilavfall. Textilavfallet samlas in i norra Europa och är bland annat gamla lakan, handdukar, kläder eller andra textilier. Samarbetet är på rätt väg för Lindex hållbarhetslöften om att göra skillnad för framtida generationer och att 100 procent av Lindex material ska vara återvunnet eller komma från hållbara källor till år 2025.

– I dag finns det stora utmaningar kring storskalig återvinning av textil där OnceMore är en viktig möjliggörare. Genom vårt samarbete kan vi bidra till en mer hållbar textilindustri samtidigt som vi tar ytterligare kliv på vår cirkulära resa och minskar vår miljöpåverkan, säger Annette Tenstam, Strategic Lead Circularity & Environmental Sustainability på Lindex.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste