Nya maskiner från Ponsse för ansvarsfullt skogsbruk

Ponsse lanserar nya produkter som ökar produktiviteten inom hållbar avverkning. Skördaren Ponsse Scorpion Giant och skotaren Ponsse Mammoth uppfyller kraven för ett modernt skogsbruk, både vad gäller ergonomi och produktivitet.

Ponsses nya skördare Ponsse Scorpion Giant. Foto: Ponsse

– De här nya produkterna stärker vår ställning som en ledande global leverantör av lösningar för ansvarsfull avverkning. Målet för utvecklingsarbetet av de båda nya produkterna har varit förbättrad ergonomi, säkerhet och användbarhet, tillsammans med förbättrad sikt från hytten. Vi anser att vi har lyckats mycket bra med detta och är glada över att få demonstrera dessa nya produkter för våra kunder, säger Marko Mattila, försäljnings-, marknadsförings- och servicechef hos Ponsse, i ett pressmeddelande.

Ponsse Scorpion Giant blir ett tillskott till Ponsses skördarserie Scorpion och är enligt Ponsse en jätte när det gäller produktivitet och kraft. I dialog med kundernas om deras behov så har Scorpion Giant utvecklats för att ha större dragkraft, vilket bidrar till att maskinerna fungerar smidigt även under utmanande förhållanden, inklusive snö, branta sluttningar och mjuk terräng. Enligt Ponsse är skördaren i en klass för sig när det gäller lyftkraft och hantering av större träd.

– Giant är den starkaste skördaren i Scorpion-sortimentet, men Bear är fortfarande vår mest kraftfulla skördare totalt sett från Ponsse. Det som skiljer Scorpion Giant från mängden är dess mångsidighet. Detta gör att den kan användas på olika avverkningsplatser, eftersom den kan utrustas med skördaraggregaten PONSSE H6, H7, eller H8, berättar Mattila.

Säkerhet och ergonomi

Hyttens ergonomi och funktion har varit en viktig del i Ponsses forskning och utveckling under senare år, tillsammans med utveckling av säkerheten. Ponsse Giant har en hel vindruta som går hela vägen till hyttens tak, vilket ger föraren ännu bättre sikt och garanterar säkert arbete under alla förhållanden. Hytten har ger föraren bra utsikt, är tyst och har utvecklats för förarens komfort och välbefinnande.

Scorpion Giant innehåller många lösningar som är bekanta från Scorpion-produktsortimentet och som nu har vidareutvecklats. Detta omfattar ökad dragkraft och en mer kraftfull C50+-kran vars gaffelbom ger utmärkt sikt över avverkningsplatsen. Scorpion Giant har också det unika aktiva nivellerings- och stabiliseringssystemet som är bekant från andra Scorpion-modeller. Scorpion Giant är utrustad med det moderna och avancerade Opti 5G-systemet och Opti 8-datorn med pekskärm.

Modernt informationssystem

Kranen C50+ i kombination med Opti 5G-informationssystemet ger ett helt nytt sätt att styra kranen och förbättra den operativa effektiviteten med hjälp av Ponsse Active Crane för skördare. Med Active Crane för skördare kan operatören direkt styra skördaraggregatets rörelser in och ut, i stället för att behöva styra kranens enskilda delar, som exempelvis utskjutet. Därmed kan operatören fokusera på hanteringen av träden i stället för att bara styra kranen.

Ponsses nya skotare Ponsse Mammoth. Foto: Ponsse 

Ponsse Mammoth

Skotaren Ponsse Mammoth utökar Ponsses skotarsortiment till den nya kategorin för maskiner med 25 tons lastkapacitet. Mammoth är försedd med CVT-systemet för steglös transmission och Ponsse K121-kranen. Detta säkerställer tillsammans med den stabila ramstrukturen och otroligt kraftfulla hydrauliken att stora stammar och tunga laster kan transporteras enkelt även i den mest krävande terräng. 

Ergonomin har enligt Ponsse varit i stort fokus under utvecklingen av Ponsse Mammoth men en av de främsta nya funktionerna är Ponsse Active Seat, som utvecklats enligt skogsmaskinsförarnas önskemål. Nya Active Seat förbättrar användarvänligheten och produktiviteten, eftersom stolen svänger på sig för att följa fokusområdet och tillika kranens rörelse.

Ponsse Mammoth och de andra maskinerna Buffalo, Elephant och Elephant King kan även utrustas med Ponsse Active Cabin, ett effektivt hyttdämpningssystem med enkel konstruktion. Mammoth kan även förses med en lång bakramsförlängning som möjliggör transport av mycket stora stockar, till exempel i plantageskogar i Sydamerika.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 01 juni 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Undantag från bygglovsplikt för ekonomibyggnader

Juristen har ordet: Enligt 9 kap. 3 § plan och bygglagen (PBL) krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad avsedd för bland annat skogsbruk om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Även åtgärder som innebär att dessa byggnader byggs till är undantagna från bygglov. För den skogsbrukare som är i färd med att nyttja sommarledigheten för att uppföra en ekonomibyggnad till sin verksamhet och som lutandes på den nyss nämnda bestämmelsen inte ansöker om bygglov för åtgärden gäller det dock att vara vaksam.

 

Kommentera