Traktor och huggarvagn i stället för skotare

Torbjörn Andersson från Kristinehamn insåg ganska snabbt efter att han fått ärva och köpt skog att han behövde ha en egen maskin att köra ut vindfällen och insekts-angripen skog med. Valet av maskin föll till sist på en ny Valtra och en ny Moheda timmerkärra.

 

Torbjörn Andersson till höger och Henrik Sörenger (Lantmännen Maskin) till vänster står framför Torbjörns nyförvärv, en Valtra A115 med en Moheda vagn M41T. Foto: Valdemar Jensen


Torbjörn bor i Kristinehamn, och på en av hans skogsfastigheter några mil söder om staden har han nyligen fått upp sin nya maskinhall som är delad i två delar, en isolerad och en oisolerad. Han har nyligen köpt en eldriven vedmaskin och en ny Valtra med en tillhörande Moheda vagn. På sina 260 hektar skog är tanken att Valtran och Moheda vagnen ska få ta hand om vindfälle, barkborreskadad skog och mindre skotning.

– Tidigare har jag drivit August Larsson Charkuteri i Norra Råda men avyttrade det för snart sex år sedan och jobbade kvar som vd för företaget i 3,5 år tills jag bestämde mig för att göra något annat. Nu driver jag och en kompis en vinimportfirma tillsammans under tiden som jag grejar mycket i skogen. Min far har alltid haft skog som jag fick ärva för ett antal år sedan. Intresset för skogen tog fart på riktigt när jag förvärvade en skogsfastighet i närheten, säger Torbjörn Andersson.

Varför inte skotare?

Torbjörn har tidigare inte haft någon traktor men kände ganska snabbt att han behövde ha någon typ av skogsmaskin för att kunna få bort vindfälle och annan skadad skog utan att behöva ringa in någon entreprenör. Han testade några olika skogsmaskiner innan han bestämde sig för en traktor med timmerkärra.

– Det jag föll för efter att ha testat olika skogsmaskiner var att jag kan använda traktorn till så mycket mer än just skogsbruk. Eftersom jag inte har mer än 260 hektar skog så ansåg jag det inte som rimligt att köpa en skotare som har ett för smalt användningsområde enligt mig. Dessutom är min skog uppdelad på två skiften som ligger 1,5 mil ifrån varandra och båda skogsskiftena har många vägar som behöver underhållas, vilket jag då även kan använda traktorn till. Jag tänkte mig först en miniskotare eller kombimaskin men insåg ganska snabbt att det inte skulle fungera att transportera maskinen mellan fastigheterna, säger Torbjörn.

Torbjörns val föll på en Valtra A115 med 115 hästkrafter, utrustad med bland annat frontlastare, ståltank, takbåge och bukplåtar. Skogsanpasssningen med bukplåtar gjordes hos Ölmstad Smide AB innan den levererades. Moheda vagnen med M41T kran och drift valde Torbjörn efter att han hört mycket bra om Mohedas vagnar och för att återförsäljaren kunde leverera en helhetslösning med både traktor och timmerkärra.

– Mycket varför det blev just en Valtra A115 och Mohedas vagn med M41 kran var för att Lantmännen Maskin i Karlstad kunde erbjuda mig en helhetslösning med både traktor och timmerkärra ganska direkt. Det är även skönt att hela ekipaget kommer ifrån samma återförsäljare ifall det skulle bli något fel. Jag lade även vikt på närheten till service och att få ekipaget att efterlikna en skogsmaskin så mycket som möjligt, samtidigt som man behåller traktorns andra egenskaper.
 

Den vridbara stolen snurras lätt genom en lätt hälspark på spaken som låser stolen. Sedan är det bara att öka varvtalet något, köra ned stödbenen genom att välja stödben på den lilla skärmen vid den högra joysticken och sedan är det bara att börja lasta.

Tekniska funktioner

Valtra A115 är tredje störst i Valtras A-serie, traktorn har 115 hästkrafter, ett hydraulflöde på 98 liter i minuten som lätt klarar av Moheda vagnens behov, skogsutrustning från Ölmstad smide AB, eftermonterade elektriska joysticks i armstöden som styr skogskärrans kran, vändbar stol, hyttfjädring och en lastare med tillhörande redskap.

– Just att det gick att få till denna otroligt smidiga och moderna lösning med de elektriska spakarna (EHC) tycker jag är det bästa. Det får verkligen traktorn att kännas som en skotare när man sitter och kör. Andra fördelar är ju att man slipper ha ventilpaketet inne i hytten och att av- och på-tagning blir mycket smidigt, säger Torbjörn.

Moheda vagnen har en M41T kran med utskjut som sträcker sig 6,8 meter i max utfällt läge och lyfter 480 kilo i max utfällt läge. Vagnen är även utrustad med hydraulisk drift på alla hjul och med en hydraulisk vinsch som styrs via en fjärrdosa.
 

Torbjörn är nöjd med hur kärran kopplas genom fyra hydraulslangar, hitchkroken och några elkontakter i stället för ett ventilpaket i hytten. 

Vedhantering

Nyligen investerade även Torbjörn i en vedmaskin som han tänkt använda för att kunna förädla mycket av det virket som gallras eller de vindfällen och de barkborreskadade träden som han vill få ut från skogen.

– Just att man kan ta traktorn med timmerkärran och fylla ett lass med björkved och sedan kunna förädla virket till torr björkved känns ju bättre än att sälja något lass med virke hit eller dit. Det är roligare och känns bättre när man verkligen kan få ut något lite extra av sitt småskogsbruk. Här är det ju också viktigt att jag har traktorn med lastare så jag kan flytta runt vedsäckarna och lasta på mer virke hela tiden, säger Torbjörn.

Fyller Torbjörns behov

Med traktorn och timmerkärran kommer Torbjörn kunna sköta sin vedhantering, virkeshantering och all sin vägskötsel som innebär att köra vägsladd och kedjeröjjare i dikeskanterna.

– Jag har inte hunnit testa ekipaget mer än några få gånger här runt maskinhallen men jag är mycket nöjd med hur resultatet blev och hur affären skötts mellan mig och Henrik Sörenger på Lantmännen Maskin i Karlstad. Detta ekipage kostade ungefär 1,5 miljon kronor med allt inräknat, vilket kan anses som mycket pengar med det kommer å andra sidan att fylla alla mina behov som jag har, avslutar Torbjörn.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Undantag från bygglovsplikt för ekonomibyggnader

Juristen har ordet: Enligt 9 kap. 3 § plan och bygglagen (PBL) krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad avsedd för bland annat skogsbruk om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Även åtgärder som innebär att dessa byggnader byggs till är undantagna från bygglov. För den skogsbrukare som är i färd med att nyttja sommarledigheten för att uppföra en ekonomibyggnad till sin verksamhet och som lutandes på den nyss nämnda bestämmelsen inte ansöker om bygglov för åtgärden gäller det dock att vara vaksam.

 

Kommentera