Ponsse tillverkar skogsmaskin nummer 18 000

Ponsse har nu tillverkat sina skogsmaskiner sedan 1970. I dag har företaget precis färdigställt sin skogsmaskin nummer 18 000 vid Ponsses fabrik i Vieremä. Skogsmaskin 18 000 är skotaren Elk som i detta fall kommer att levereras till Frankrike och användas av företaget VMC Bois.

Efter överlämnandet av skogsmaskin 18 000 kommer Ponsse Elk-maskinen att användas av VMC Bois i Frankrike. Foto: Ponsse

– I den mycket krävande avverkningsindustrin behövs stabila yrkesfärdigheter, beslutsamhet och nära samarbete. Detta är också kännetecknande för vårt partnerskap med VMC Bois. Det känns mycket bra att kunna leverera den här maskinen till VMC Bois, och jag vill tacka dem för ett utmärkt samarbete, säger Marko Mattila, försäljnings-, marknadsförings- och servicechef, i ett pressmeddelande.

VMC Bois äger fyra PONSSE-maskiner och arbetar främst i centrala Frankrike. Företaget grundades 2009 och har idag 27 anställda. VMC Bois har också verksamhet inom sågverk, där de genererar energi från träflis. 

– Vi inledde vårt samarbete med Ponsse efter att vi köpt en begagnad Ponsse Ergo för några år sedan. Vi fortsatte vårt partnerskap genom att köpa nya maskiner, och i dag tog vi emot Ponsse-maskin nummer 18 000 här i Vieremä. Vårt samarbete har varit produktivt och vi är mycket nöjda med partnerskapet, säger Alexandre Collomb, en av VMC Bois tre ägare.

Mångsidig skotare

Ponsse Elk skotaren är enligt Ponsse en mångsidig och smidig skotare i den medelstora klassen. Den har en bra lastkapacitet för sin storlek och en bränsleeffektiv motor med en större bränsletank för att öka tankningsintervallen. Den stabila lastaren gör arbetet bekvämt och operatören kan arbeta i den rymliga hytten med ergonomiska kontroller.

Sedan Ponsse Elk togs i produktion 2005 så har fler än 1000 skotare byggts och levererats till över 20 länder och testats under verkliga förhållanden. Sedan Einari Vidgren startade Ponsse 1970 så har man alltså tillverkat 18 000 skogsmaskiner och är nu verksamma på avverkningsmarknaderna i mer än 40 länder.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Undantag från bygglovsplikt för ekonomibyggnader

Juristen har ordet: Enligt 9 kap. 3 § plan och bygglagen (PBL) krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad avsedd för bland annat skogsbruk om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Även åtgärder som innebär att dessa byggnader byggs till är undantagna från bygglov. För den skogsbrukare som är i färd med att nyttja sommarledigheten för att uppföra en ekonomibyggnad till sin verksamhet och som lutandes på den nyss nämnda bestämmelsen inte ansöker om bygglov för åtgärden gäller det dock att vara vaksam.

 

Kommentera