Programmet, ”Slaget om skogen” fälls för flera sakfel

Programserien som SVT sände i Vetenskapens värld hösten 2021 har fällts för flera sakfel av Granskningsnämnden. Flera LRF medlemmar kände under tiden programmet sändes att det inte speglade det svenska skogsbruket.

Programmet ”Slaget om skogen” fick många LRF medlemmar att reagera, de kände att programmet inte speglade skogsbruket. Nu har programmet fällts av Granskningsnämnden. Foto: Mostphotos

– I en så omdebatterad fråga som skogen är det särskilt viktigt att rätt fakta används. Därför är det särskilt viktigt att Granskningsnämnden nu klargjorde att programmet inte levde upp till kravet på saklighet i flera inslag, säger Magnus Kindbom, chef för LRF Skogsägarna, i deras nyhetsartikel.

Serien Slaget om skogen var uppdelad i fyra avsnitt och påstod sig handla om brukandet av skogen. Serien blev mycket kontroversiell och anmäldes av flera privatpersoner och organisationer. LRF ansåg att flera fakta som presenterades var missvisande, vilka senare även fälldes av Granskningsnämnden.

– Vi har aldrig fått så många samtal från upprörda medlemmar som när programserien ”slaget om skogen” sändes i SVT. Man kände sig orepresenterad, missförstådd och tyckte att serien helt enkelt inte speglade skogen och skogsbruket på ett korrekt sätt, säger Magnus Kindbom.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera