Minska risken för sågskador med nya 550XP

Husqvarnas motorsåg 550XP G Mark II är försedd med ett kedjebromssystem som heter TrioBrake. Bromssystemet ska öka säkerheten och öka ergonomin för personen som kör motorsågen.


Försälningen av den nya Husqvarna motorsågen 550XP G Mark II TrioBrake startade under första kvartalet 2022. Foto: Husqvarna

Motorsågen tillhör Husqvarnas 50cc-klass och är byggd för professionella skogsarbetare och arborister. Sågen ska enligt Husqvarna vara kraftfull, uthållig och enkel att manövrera, vilket gör det lätt att fälla, kvista och kapa både små och medelstora träd.

Den nya skyddsfunktionen TrioBrake ska enligt Husqvarna reducera risken för olyckor ifall den används på ett osäkert sätt. Detta ska ge såganvändaren en bättre ergonomi samtidigt som en oerfaren såganvändare kommer att lära sig den rätta tekniken snabbare. TrioBrake hjälper även erfarna användare att förhindra olyckor.

– Vi är glada att funktionen är tillbaka, vi vet att den varit efterfrågad då den passar utmärkt för alla användare. Mindre erfarna, till exempel skogsbrukselever, får snabbt fördelar i att lära sig rätt arbetsteknik och ergonomi. Mer erfarna användare har precis samma fördelar om man omedvetet gör något fel. TrioBrake kan stoppa kedjan om användaren står fel eller håller sågen fel. Till exempel kast i riktning där inte främre kastskyddet aktiverar kedjebromsen, bland annat om sågen kommer för nära överkroppen eller ansiktet, säger Lasse Strandell, produktspecialist på Husqvarna, i ett pressmeddelande.

Den nya sågen kommer även ha en bättre kylkapacitet under varma förhållanden, den är enklare att manövrera och kommer med ergonomiskt utformade handtag med värme i. Den kommer säljas med två svärdslängder, 13” och 15”, till ett rekommenderat pris på cirka 9 990 kronor.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera