Svärmningen stundar - gör dig redo

Vårvärmen stiger och granbarkborrarna vaknar till liv för att angripa både nedblåsta och stående granar. Skogsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man med förberedelser och kunskap kan minska angreppen och rädda värdet på sin skog.

Med rätt kunskap om granbarkborren kan man begränsa skadorna och rädda sitt värde på sin skog.  Foto: Staffan Nyström

På Skogsstyrelsens hemsida finns det en ny digital granbarkborreskola där man bland annat kan lära sig hur granbarkborren lever, hur man upptäcker den och hur man kan förebygga angrepp genom att sköta sin skog på rätt sätt. De små skadeinsekterna är svåra att rå på men med kunskap kan man begränsa skadorna och rädda sitt värde på sin skog, skriver Skogsstyrelsen.

Ladda ner Riskkarta

Eftersom granbarkborren gillar vissa skogar och områden bättre än andra så kan det vara bra att ha koll på vart det är störst risk för angrepp på din skog. Det gör man lättast genom att ladda ner en riskkarta i Mina sidor på Skogsstyrelsens hemsida. Med kartan kan man se vart man behöver ha mest koll när svärmningen väl drar i gång.

Svärmningsövervakning

Om man vill ha bra koll på när granbarkborren svärmar och när det är störst risk för angrepp så kan man följa övervakningen på Skogsstyrelsens webbplats. Myndigheten övervakar barkborrens utveckling genom att tömma utsatta barkborrefällor varje vecka under hela sommaren på flera platser i landet.

Granbarkborren trivs allra bäst i färska vindfällen där de förökar sig och senare även riskerar att angripa även stående granar. Därför är det mycket viktigt att få bort nedblåsta och knäckta granar från skogen så fort som möjligt, uppmanar Skogsstyrelsen.

Hitta intressanta länkar längst ner i
Skogsstyrelsens pressmeddelande

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera