Höjning av reporäntan

För första gången på två år höjer Riksbanken reporäntan. Höjningen blir 0,25 procentenheter.  

Riksbanken och Stefan Ingves har beslutat att höja reporäntan med 0,25 procentenheter. Det är första gången sedan 2014 som reporäntan ligger på plus. Foto: Mostphotos

Inte sedan 2020 har reporäntan höjts. Men i takt med stigande inflation har Riksbanken flaggat för att räntehöjningar är på väg. Och i dag den 28 april höjdes reporäntan från 0 procent till 0,25.

– Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet och kommer att vara hög ännu en tid. För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Senaste höjningen var i januari 2020, då den gick från -0,25 till 0 procent, skriver SVT.

Riksbanken konstaterar att en högre inflation har fått fäste i ekonomin och att priserna på varor, livsmedel och tjänster ökar ovanligt snabbt. I sitt pressmeddelande skriver Riksbanken att  räntan kommer att höjas gradvis och att den kommer att ligga något under två procent om tre år, enligt Dagens Nyheter.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera