Hållbar trämodul ersätter huvudbyggnad vid renovering

En av Finlands mest berömda byggnader, Finlandiahuset i Helsingfors som är känt för sin arkitektur renoveras just nu. Under tiden så har de som vanligtvis jobbar i huset fått flytta in i en temporär återanvändningsbar träbyggnad som kallas Little Finlandia.

Renoveringen av Finlandiahuset beräknas vara klar i slutet av 2024. Foto: Mikko Raskinen

En återanvändningsbar träbyggnad med en smart modulkonstruktion kunde på rekordtid byggas upp och ersätta Finlandiahuset. Den nya återanvändningsbara träbyggnaden ”Little Finlandia” ska under tiden Finlandiahuset renoveras ersätta evenemangscentret och sedan plockas ner och användas någon annanstans.

– Trä är ett hållbart byggmaterial eftersom det lagrar kol under byggnadens hela livscykel. Exempelvis lagrar Kerto LVL (Laminated Veneer Lumber) trät som används i Little Finlandia 485 ton koldioxidekvivalenter, säger Håkan Arnebrant, affärsutvecklingschef på Metsä Wood Sverige, i ett pressmeddelande. 

Helsingfors stad, Alto-universitet och FM-Haus ligger bakom samarbetsprojektet, där elementen som använts i Little Finlandia är tillverkade av Metsä Woods Kerto LVL-produkter. Modulens konstruktion resulterade i att byggtiden på plats kunde ske mycket snabbare än vanligt. Alla trämodulerna har prefabricerats på FM-Haus fabriken. För golv- och takstommarna så har Metsä Woods RIPA-teknik använts.  

– I fallet Little Finlandia förkortade modulkonstruktionen byggtiden på plats till en tredjedel av vad som annars är normalt. Tack vare RIPA-tekniken behövde vi inte använda så mycket Kerto LVL för träelementen. Det är i linje med våra hållbarhetsvärderingar, eftersom det innebär en minskad materialåtgång, säger Juhani Sjöman, vd på FM-Haus.

Det gick mycket fort att montera ihop trämodulen tack vare en bra modulkonstruktion. Foto: Jaakko Torvinen

Liknande projekt i Sverige

Liknande projekt har ägt rum i Sverige när den temporära Östermalmshallen byggdes och användes under tiden som den riktiga Östermalmshallen renoverades. När Östermalmshallen stod färdig och nyrenoverad så plockades den temporära hallen ner och flyttades till Mölnlycke i Göteborg och blev en padelhall och restaurang i stället.

– I dag behöver befintlig verksamhet inte stanna upp bara för att det renoveras. I stället kan man bygga en temporär byggnad som kan återanvändas på en annan plats. Det är ett hållbart sätt att lösa utmaningarna en totalrenovering kan innebära, säger Håkan.

Den temporära ersättaren Little Finlandia kommer att användas för sitt nuvarande ändamål i minst tre år innan den plockas ned och kan användas på annat håll. Foto: Kimmo Räisänen

Kan flyttas och bli en skola

Både den temporära Östermalmshallen och Little Finlandia är enligt Metsä Wood två praktexemplar på modulär träbyggnation. Enligt Metsä Wood så följer dessa projekt principerna för hållbarhet och cirkulär ekonomi eftersom byggnaderna består av flyttbara och återanvändningsbara trämoduler.

– För att byggnaden ska kunna uppfylla kraven på anpassningsbarhet, transport och återanvändning måste den vara byggd av tåliga och förstklassiga material. Elementen som är tillverkade av Kerto LVL-produkter garanterar en hållbar byggnad som klarar hög belastning, säger Håkan.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera