TV-succén ”Den stora älgvandringen” intresserar tittarna

SLU satsar nu på att sprida ännu mer kunskap om djur, natur och oss människor i samband med att TV-succén sänds. För alla som inte kan få nog av älgar så släpper SLU varje dag ett nytt reportage om älgarna förstås, men även om renar, fiskar, insekter, rovdjur och andra som passerar under vandringen.

Den stora älgvandringen börjar sändas på SVT imorgon den 22 april till åttonde maj. Under tiden kommer SLU att släppa nya avsnitt i sin reportageserie som går att följa på länken längs ner. Foto: Jesper Stenmark

Snart syns älgarna i stora klungor i skogsdungarna runt ångermanländska Kullberg påväg från sina vinterområden till sina sommarområden. Det är fjärde året i rad som SVT följer med älgarna till älven som utgjort ett hinder här på deras vandring under tusentals år. En del älgar väljer att simma över älven medan andra snabbt doppar klöven och i stället väljer en annan väg.

I SLU:s reportageserie som rör sig ifrån stenåldern till idag så får alla älgfantaster läsa om älgen och samspelet med andra arter, inklusive människan. I reportageserien kommer läsarna få många svar på sina många frågor.

– Intresset för SLU:s forskning är stort under ”Den stora älgvandringen”. Även om många är väldigt nyfikna på just älgarna så får vi också massvis av frågor om djur och natur i stort. I år tar vi ett nytt grepp och breddar bilden, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU, i ett pressmeddelande.

SLU kommer bland annat i sin reportageserie att berätta om rovdjuren som äter älg och om insekterna som bor i älgens spillning. Bävern är också ett djur som kommer att synas eftersom den firar 100-årsjubileum i år efter sin återinplantering. Även Ångermanälven kommer djupdykas för att beskriva fiskarna som lever där och vad som har förändrats sedan vattenkraften kom.

Läs SLU:s reportageserie

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera