Högsta inflationen sedan 1991

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att den svenska inflationstakten steg till 6,1 procent i årstakt förra månaden. Inte på 30 år har inflationen varit så hög.

Med den högsta inflationen på 30 år lär nollräntans tid snart vara över. Foto: Mostphotos

– En av orsakerna är Rysslands invasion av Ukraina som drivit upp energipriserna. Nu sprider sig prisökningen även till annat som vi konsumerar, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström, till SVT nyheter.

Enligt Statistiska centralbyrån är inflationstakten den högsta sedan 1991, då den låg på 7,8 procent.

Prisökningar på el, drivmedel och livsmedel och då främst mejeriprodukter, är det som har störst påverkan på inflationstakten. Även priserna på bilar, möbler och restaurangbesök har ökat kraftigt i pris under de senaste månaderna.

SVT skriver att de flesta bedömare hade väntat sig en stigande inflation, men att SCB:s nya siffror överträffar farhågorna.

Hur Riksbanken nu kommer att hantera läget med styrräntan är oklart. Men nollräntans tid lär snart vara över spår SVT.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera