Civil behörighet ska ges till värnpliktiga lastbilschaufförer

Hittills har den som kört lastbil under sin värnplikt inte kunnat använda sin utbildning efter muck. Men nu kommer det bli ändring på det.

Nu ska värnpliktiga lastbilsförare kunna fortsätta köra lastbil även i det civila. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Varje år utbildar Försvarsmakten 300 värnpliktiga lastbilsförare. Nu har Försvarsmakten fått tillstånd att både utbilda och examinera för såväl körkortsbehörighet CE som YK, vilket innebär att den som kört lastbil under lumpen kommer ha nytta av sin utbildning även efter muck. Det skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Tidigare har den som velat söka jobb som lastbilschaufför varit tvungna att utbilda sig civilt och även åldersgränsen på 21 år har hindrat många. Men Försvarsmaktens nya befogenheter innebär även att behörigheten får ges till personer från 18 års ålder.

–Det här har förstås ett stort värde för individen, som under sin värnplikt kan få en utbildning som ger jobbmöjligheter. Men det har även stor betydelse för svensk transportnäring som skriker efter förare, säger Magnus Karnefors som är HR-strateg och ansvarig för civilt mervärde på Högkvarteret i Försvarsmakten.

Enligt Magnus bidrar förändringen även till att stärka totalförsvaret, eftersom förare som tidigare bara fick utföra transporter med uniform på sig, nu även kan hjälpa till i fredstid.

Tillståndet gäller från och med nu, men det är oklart när utbildningarna kommer hållas i full skala.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera